Zvizdić: Bošnjaci ništa ne moraju zato što nam to neko drugi nešto kaže

Vijesti 15. feb 201918:27 > 18:34
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nalazi se u Minhenu gdje prisustvuje 55. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Govoreći o izjavi potpredsjednika SNSD-a Nebojše Radmanovića da postoji mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske za izvjesno vrijeme kaže “sada nećemo ni u Evropsku uniju”, ali se to neće desiti bar u neko dogledno vrijeme, Zvizdić je naveo:

“U mojim dosadašnjim kontaktima sa mojim kolegom Radmanovićem, moj utisak jeste da se radi o vrlo racionalnom, odgovornom i praktičnom političaru. Ja mislim da je to ustvari samo posljedica jedno ukupnog političkog trenda, njegove izjave prate takve trendove. Ne mislim da će Republika Srpska ikada odlučiti da odustane od evropskih integracija jer bi to zaista bila neka vrsta suicidnog poteza. Zbog toga ja stalno upućujem poruke i zahtjevam da odvojimo partikularne političke interese od važnih strateških ciljeva BiH”, naveo je Zvizdić.

Kako je kazao, Evropa i NATO integracije nemaju alternativu za Bosnu i Hercegovinu.

“To je jedini ispravan put koji donosi dugoročni mir, dugoročnu stabilnost i prosperitet za BiH. Zamolio bih da se prestane sa ucjenama. Ucjene neće proizvesti nikakav efekat na bilo koga u BiH. Nedavno sam pročitao negdje izjavu, čini mi se upravo nekoga ispred SNSD-a, u kojoj ta osoba kaže da Bošnjaci moraju poštovati RS, da Bošnjaci moraju ovo ili ono”, poručio je Zvizdić te nastavio:

“Želim da pošaljem vrlo jasnu poruku. Bošnjaci su politički odrastao narod kojem ne treba niko da govori koji su njegovi nacionalni interesi. Bošnjaci ništa ne moraju zato što nam to neko drugi nešto kaže. Mi ćemo raditi ono što je dobro i korisno za sve građane BiH, što je dobro i korisno za našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. I neka niko više ne koristi riječ ‘moraju’. Ono što se mora jeste da se mora prestati sa ucjenama takve vrste, sa takvim radikalnim porukama i stalnim dizanjem tenzija”, poručio je Zvizdić iz Minhena. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.