Nazire se kraj agonije sa usvajanjem budžeta u FBiH

N1

Zaposleni u institucijama FBiH, među kojima i pripadnici FUP-a, Sudske policije, te zatvorski stražari nisu primili platu za mjesec januar. Plata nema moglo bi biti ali sada nema. Nema ni isplata za socijalne i boračke kategorije. Dobra vijest je da je konstitutivna sjednica Doma naroda zakazana za narednu srijedu, i to da je na dnevnom redu budžet FBiH.

Iako navikli da platu dobiju 15. u mjesecu, državni službenici na Nivou FBiH danas ne moraju provjeravati račune. Plate za njih 7.200 danas nije isplaćena, jer Dom naroda nije usvojio Budžet za tekuću godinu.

“Mi imamo veliki broj našeg članstva vezano za kašnjenj plate, očekujemo da će i banke imati razumijevanja za kašnjenje kredita koje imaju naši uposlenici. Ono što je najbitnije da se plata isplati do kraja feburara, a realan neki termin je 25.-26.”, kazao je Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH

Iz sindikata upozoravaju da, ukoliko ne bude usvojen budžet za tekuću godinu, u Federaciji će nastati kolaps.

“Jedan sudski policajac, stražar koji čuva zatvorenike ima platu od 850 do 950 KM. Ti ljudi žive od te plate”, pojasnio je Kurtović.

Usvajanje budžeta i januarsku platu čekaju i delegati Doma naroda, koji je poslednji put zasjedao prije više od četiri mjeseca – 27. septembra prošle godine. Januarska plata, ujedno bi trebala biti i posljednja koju će aktuelni saziv dobiti.

“Kada su potvrdili rezultate mi smo juče poslali izaslanicima materijale, to vam je oko 1000 stranica, propračuna, vanproračunskih dokumenata, zakona sa kojim bi oni ipak trebali biti upoznati”, kazala je Lidija Bradara , predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH.

Konstitutivnu sjednicu Doma naroda predsjedavajuća Bradara sazvala je nakon odluke CIK-a. CIK je potvrdio izbor većine delegata. No ostala su tri nepopunjena mjesta u klubu Srba i dva u klubu ostalih.

“Mislim da CIK, neću reći da zaslužuje Nobelovu nagradu za svoj rad, ali najveće priznanje da”, istakao je Suad Arnautović, član CIK-a.

U srijedu bi Dom naroda trebao izabrati i delegate za Dom naroda Parlamenta BiH. Time će proces konstituisanja parlamenata biti završen, a uslovi za formiranje vlasti nas svim nivoima mogući.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.