SDP TK neće sa pregovarati sa etnonacionalnim strankama, ali neće ni sa PDA

Vijesti 16. feb 201910:27 > 10:30
SDP Tuzla

Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla je na 12. sjednici Kantonalnog odbora proširenoj sa užim rukovodstvima Gradske i opštinskih organizacija SDPBiH sa TK, razmatrao aktuelna politička situacija na području Tuzlanskog kantona.

Pored aktuelne društveno-političke situacije razmatrani su i posljednji stavovi Glavnog odbora SDPBiH te konstatovano da KO SDPBiH Tuzla poštuje stavove SDPBiH da se neće pregovarati sa etnonacionalnim strankama (SNSD, HDZ, SDA) oko uspostave vlasti, a neće pregovarati ni sa PDA jer smo mišljenja da je i ta stranka etnonacionalna”, navodi se u saopćenju.

Kako navode, Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla je mišljenja da je i PDA, koja je neposredno pred Opće izbore 2018. godine postala iz SDA i koju su formirali bivši visoko pozicionirani članovi SDA, etnonacionalna stranka, te će prema njoj zauzimati stavove u skladu sa Zaključcima Glavnog odbora SDPBiH.

“Javnost treba znati da je poslije Općih izbora 2018. godine na političkoj sceni došlo do blokovskog svrstavanja političkih subjekata u Skupštini TK. Tako da jedan blok čine tzv. BH blok (SDP, DF.NS) sa ukupno 15 poslanika, drugi blok čine SDA i SBiH sa 11 poslanika i treći blok čine PDA i SBB. Iz navedenog jasno proizilazi da bi se došlo do stabilne skupštinske većine koju čine najmanje 18 poslanika u Skupštini TK mora doći do saradnje između dva politička bloka”, stoji u saopćenju.

Kantonalni organizacija SDPBiH Tuzla, poručuju, svjesna odgovornosti prema građanima i članovima, svjesni političke snage koju imaamo kroz osvojenih 10 mandata i dva člana rukovodstva Skupštine TK, te njihove ključne uloge oko imenovanja predsjednika Skupštine i mandatara Vlade TK, sugeriše Predsjedništvu i Glavnom odboru SDPBiH, da u slučaju blokade političkih procesa zbog nemogućnosti uspostavljanja nove skupštinske većine i nemogućnosti formiranja Vlade Tuzlanskog kantona još jedanput razmotri specifičnu društveno-političku situaciju u TK i u skladu s tim donese adekvatne odluke.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.