Znate li koliko Kineza živi u BiH i gdje ih ima najviše

Vijesti 16. feb 201912:26 > 12:36
N1

Faruk Borić, predsjednik Društva Bosansko-kinesko prijateljstvo je zajedno sa Xu Xiaoxinom, Kinezom koji živi u Bosni i Hercegovini, govorio za N1 o saradnji između dvije države. Povod njihovog gostovanja u Novom danu je bila proslava Kineske Nove godine u Bosni i Hercegovini. Xu Xiaoxin je istakao manje poznate podatke o kineskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

“U Bosni i Hercegovini živi oko 500 Kineza. Najviše ih je u Brčkom. U Sarajevu je 50-ak Kineza. Uglavnom se bave trgovinom, ali u posljednje vrijeme sve više turizmom”. rekao je Xu Xiaoxin dodavši:

“Govorimo prijateljima u Kini za Bosnu, promoviramo u Bosnu. Govorimo im da u Bosnu mogu dolaziti kada hoće jer nema više viza”.

Borić je u razgovoru za N1 naglasio koristi za Bosnu i Herceogvinu od saradnje sa najmogoljudnijom zemljom svijeta podsjetivši:

“Kinezi uglavnom znaju za Tita, Valtera i Sarajevo. To je nevjerovatan brend za koji bi neke multinacionalne kompanije platile. Nevjerovatno je da imaju toliko emocionalnog odnosa prema Valteru. Fali znanja o Bosni i Hercegovini, zato što fali literature na kineskom jeziku”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.