Jens Stoltenberg za N1 o NATO putu BiH (VIDEO)

Vijesti 16. feb 201915:24 > 15:29
N1

Drugog dana Minhenske sigurnosne konferencije predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kratko se susreo i informisao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o aktuelnoj situaciju u vezi sa usvajanjem prvog godišnjeg nacionalnog programa. U izjavi za N1, Stoltenberg je govorio o NATO putu BiH.

“Vidio sam se sa Zvizdićem ovdje na sigunosnoj konferenciji. Rekao sam mu da je NATO spreman prihvatiti Godišnji nacionalni program od Bosne i Hercegovine. To je ipak do BiH, da odlučuje o tome. Vidimo neki napredak na Zapadnom Balkanu, vidimo da je Crna Gora članica NATO-a i da je Sjeverna Makedonija u procesu priključenja NATO savezu. To pozdravljamo i to su bile suverene odluke ove dvije zemlje Zapadnog Balkana”, kazao je Stoltenberg za N1.

Kako je naveo, postoje i  druge zemlje koje su u drugoj situaciji, ali koje su bliski partneri NATO-a.

“BiH je važan partner, NATO je tu da očuva mir i stabilnost. Uvijek sam optimističan kada vidim da ljudi nastoje doći do rješenja. Sarađujemo blisko sa vladama i sa ljudima na Zapadnom Balkanu, kako bismo adresirali probleme koje uočavamo. NATO je na Zapadnom Balkanu već desetljećima. Pomogli smo da se okonča rat u BiH, bili smo tu da se zemlja stabilizira nakon rata, a i dalje smo spremni sarađivati sa ljudima i zemljama na Zapadnom Balkanu”, poručio je Stoltenberg.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.