Kiosk Turističke zajednice KS, najskuplja nekretnina u Sarajevu?

N1

Pažnju javnosti izazvala je informacija da je Turistička zajednica Kantona Sarajevo kiosk od petnaestak kvadrata platila 252 hiljade KM. Iz Transparency internationala poručuju, čak i ako je procedura javne nabavke transparentna i u skladu sa zakonom, ne znači da je nabavka svrsishodna, ni da je cijena nabavljene robe tržišna i odgovarajuća. Provjerili smo kolike su tržišne cijene nekretnina u Sarajevu, ali i šta bi građani kupili za 250 hiljada KM.

Kiosk koji je Turistička zajednica KS kupila od firme Dinalsa za potrebe informativnog centra za turiste koštao je 252 hiljade KM koštao je, objavio je portal Klix. Na objavljenom dokumentu stoji potpis bivšeg direktora Turističke zajednice Midhata Hubijara. Novoimenovani direktor Nermin Muzur kaže, provjeravamo dokumentaciju,

“Naravno da to zvuči preskupo i mi ćemo provjeriti o čemu se sve radi, već smo kontaktirali firmu koja vrši nadzor imaćemo sastanak sa njima, kontaktiraćemo i izvođača radova, da vidimo šta je po srijedi, da li se može išta tu spasiti, da li se može nešto popraviti”, kazao je Muzur.

Još uvijek nije izvršena primopredaja objekta, a u ulici Kundurdžiluk zatičemo upozorenje, radovi u toku.

Ovaj kiosk je trenutno jedna od najskupljih nekretnina u Sarajevu. Svaki od 15-tak kvadrata košta blizu 15 hiljada KM.

Pitali smo građane šta misle koliko košta ovaj kiosk, i oni se slažu da se za taj novac može kupiti i kuća.

Da li je preplaćeno, da li je svrsishodno i po zakonu – odgovor smo tražili od bivšeg direktora Hubijara, no nije odgovarao na naše pozive.

Iz Transparency International BiH upozoravaju, sve može biti po zakonu, no ne znači i da je javna nabavka svrsishodna, te da cijena odgovara tržišnoj.

“Vidimo i po ovom primjeru kućice za inforamativni, turistički centar, gdje ste imali otvoreni postpak proveden, jedan ponuđač se prijavio, ali se radi o cijeni koja je zaista basnoslovna. za jedan tako mali montažni objekat”, kazala je Ivana Korajlić iz TI BiH.

Sa ocjenama TI BiH saglasni su i agenti za nekretnine.

“Za 250 hiljada KM možete kupiti mnogo toga u Sarajevu. i kuću i stan, i poslovni prostor, 250 hiljada je jedan ozbiljan novac. Ko plati kvadrat 10 hiljada KM, to je kao na kapali čaršiji. Mi imamo na Ferhadiji 115 kvadrata, doduše nije prizemlje, nego je treći sprat, prodajemo po 2.200 KM po kvadratu”, kazao je Spaho Ljajić, vlasnik agencije za nekretnine “Sigenx”.

U ugovorenu cijenu kioska, potvrdio je za N1 aktuelni direktor Turističke zajednice, nije uključeno zemljište na kome je izgrađen. Zemljište je, kaže, Muzur u vlasništvu opštine Stari Grad.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.