Počela glasanja u devet bh. gradova i općina

Vijesti 17. feb 201908:24 > 08:28
N1

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Grada Doboj, gradonačelnika Grada Trebinje, načelnika Općine Bosansko Grahovo, načelnika Općine Bosanski Petrovac, načelnika Općine Bužim, načelnika Općine Domaljevac-Šamac, načelnika Općine Drvar, načelnika Općine Kakanj i načelnika Općine Ribnik, održavaju se danas.

U opštinama Drvar, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac u 7.00 časova otvorena su sva biračka mjesta na prijevremenim izborima za načelnike opština, potvrđeno je Srni iz opštinskih izbornih komisija.

U Drvaru je za prijevremene izbore za načelnika opštine registrovano 6.816 glasača koji biraju između dva kandidata – Dušice Runić /SNSD/ i nezavisnog kadidata Darka Kajteza.

Predsjednik OIK-a Drvar Nena Bosnić rekla je Srni da će građani moći da glasaju na 16 redovnih i jednom biračkom mjestom za glasanje na nepotvrđenim listićima, a postoje i tri mobilna tima.

U Bosanskom Grahovu je registrovan 2.941 glasač koji biraju između dva kandidata – Uroša Makić /SNSD/ i nezavisnog kandidata Milorada Gligića.

Predsjednik OIK-a Bosansko Grahovo Dragiša Kovačević rekao je da će građani moći da glasaju na šest biračkih mjesta, dva pridružena mjesta i putem jednog mobilnog tima.

U Bosanskom Petrovcu registrovano je 6.664 glasača, koji biraju između šest kandidata Emine Mešić /SNSD/, Ermina Hajdera /SDP/, Senade Mehdin /SDA/, Rusmira Mujadžića /DF/, te dva nezavisna kandidat Branka Despota i Dejana Prošića.

Član OIK-a Bosanski Petrovac Dragana Manojlović rekla je Srni da će građani glasati na 17 biračkih mjesta, putem tri mobilna tima i na jednom biračkom mjestom za glasanje na nepotvrđenim listićima.

Prijevremeni izbori u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar i Bosansko Grahovo se održavaju jer su dosadašnji načelnici zbog preuzimanja funkcija u skupštinama kantona podnijeli ostavke.

U opštini Ribnik u 7.00 časova otvorena su sva redovna biračka mjesta za glasanje na prijevremenim izborima za načelnika opštine na kojima građani biraju između dva kandidata – Nebojše Karaća /SNSD/ i Nikole Stojakovića /SP/, potvrdila je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Sava Savić. 

“Glasanje je počelo bez ikakvih problema”, rekla je Savićeva.

U Ribniku ima 6.270 registrovanih birača koji će se moći izjasniti na 16 redovnih biračkih mjesta i jednom za nepotvrđene glasačke listiće”, rekla je Savićeva.

Prijevremeni izbori za načelnika opštine Ribnik se održavaju jer su prije tri mjeseca građani na referendumu opozvali tadašnjeg načelnika Radenka Banjca /SP/.

U Trebinju je jutros otvoreno svih 45 redovnih biračkih mjesta na prijevremenim izborima za gradonačelika, rekla je Srni predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ Trebinje Željka Ružić.

Pravo glasa na prijevremenim izborima ima 30.537 birača, koji biraju između dva kandidata – Mirka Ćurića iz SNSD-a koga je podržalo još devet političkih stranaka i Saše Borjana ispred koalicije “Trebinje zaslužuje bolje”

Ružićeva kaže da je formirano jedno mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, koje je smješteno u prostorijama Javnog preduzeća “Radnik”.

Gradska izborna komisija formirala je i sedam mobilnih timova koji će obilaziti oko 220 starih, bolesnih i osoba sa invaliditetom, kao i one smještene u Domu penzionera i Kazneno-popravnom zavodu.

Tokom izbornog dana na biralištima će biti više od 250 akreditovanih posmatrača, te međunarodni posmatrači.

Izborna tišina počela je juče u 7.00 časova i trajaće do 19.00 časova kada se zatvaraju biračka mjesta.

Prijevremeni izbori se održavaju jer je nekadašnji gradonačelnik Luka Petrović 16. novembra imenovan za generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Sva biračka mjesta za izbor novog načelnika na vrijeme otvorena u općini Kakanj

Svih 59 redovnih i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim biračkim listićima, jutros u sedam sati su otvorena za prijevremene izbore u Kakanju, gdje se između četiri kandidata bira novi načelnik Općine – kazao je za Fenu Edin Kasper, predsjednik Općinske izborne komisije Kaknja.

Kakanjci će novog načelnika Općine, koji će naslijediti Nermina Mandru iz SDA koji je dobio mandat u Parlamentu BiH, birati između četiri kandidata: Aldin Šljivo (SDA), Eldin Mijoč  (SDP) i Ivica Petrović (HDZ) i nezavisni kandidat Hamza Begić.

– Što se tiče Kaknja, sve su radnje urađene blagovremeno i izborni proces je počeo. Na terenu su i tri mobilna tima, a svi materijali su na vrijeme podijeljeni po biračkim mjestima.

Nikakvih promotivnih materijala nije bilo u krugu biračkih mjesta, a ni jučer nisu prijavljene neregularnosti tokom dana predizborne šutnje – ističe Kasper te napominje kako je na dan 28. januara ove godine, u centralnom biračkom spisku Centralne izborne komisije BiH za tu općinu bilo registrirano 33.988 birača.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.