Zabilježen manji broj izbornih nepravilnosti na određenim biračkim mjestima

Vijesti 17. feb 201909:57 > 09:59
N1

Koalicija ''Pod lupom'' danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u svih 9 općina/gradova u BiH. Izborni dan je na većini biračkih mjesta započeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH uz zabilježen manji broj izbornih nepravilnosti na određenim biračkim mjestima.

Nestranački, građanski posmatrači/ce Koalicije ”Pod lupom” prisutni su na oko 60% redovnih biračkih mjesta, a na terenu je i 7 mobilnih timova.

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta su protekle uglavnom u skladu sa propisima. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna a potome zapačaćena te nije nedostajalo ništa od izbornog materijala prije otvaranja biračkog mjesta.

Zabilježen je jedan slučaj u kojem nisu uklonjene oznake političkih subjekata u krugu od 50 metara od biračkog mjesta. Većina biračkih mjesta je otvorena na vrijeme sa izuzetkom od 9 biračkih mjesta na kojima je došlo do kašnjenja od oko 15 minuta.

Do 09:00 sati, Koalicija ”Pod lupom” nije primila dojave o incidentnim situacijama na biračkim mjestima. Koalicija poziva političke subjekte na poštivanje izborne šutnje, a građane i građanke da izađu na izbore, te da prijave eventualne uočene nepravilnosti Koaliciji ,,Pod lupom“ na broj telefona 033 268 160 ili putem elektronske pošte [email protected]

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.