Zbog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo proglašena epizoda pripravnost

Vijesti 17. feb 201913:17 > 13:19
N1

Zbog povećanih koncentracija čestičnih tvari u zraku PM10 u posljednja 24 sata, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je epizodu pripravnost.

Prekoračenje dozvoljenih vrijednosti PM10 (50 mikrograma po metru kubnom) zabilježeno je na svim automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka u kantonu.

Kako navode iz Stručnog tijela, prema prognozoma iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH, u naredna tri dana očekuju se stabilne vremenske prilike koje uvjetuju porast koncentracija zagađujućih materija u zraku. Njihove vrijednosti će varirati tokom dana, a očekivanja su da će rasti u jutarnjim i večernjim satima, zbog čega se rizičnim skupinama stanovništva preporučuje smanjenje boravka napolju u tom periodu.

Iz Stručnog tijela apeluju na sve obveznike primjene Plana interventnih mjera u Kantonu Sarajevo da ispoštuju svoje obaveze, kako bi se smanjilo zagađenje, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću KS.

U okviru propisanih mjera koje su na snazi tokom ove epizode, posebna pažnja se skreće na to da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima. Također, apel je upućen i vozačima da tokom trajanja ove epizode racionalno i odgovorno koriste privatne automobile.

Iz Stručnog tijela ističu da će se nastaviti kontinuirana mjerenja i obavještavati građani o svim eventualnim promjenama.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.