Prijevremeni izbori u devet lokalnih zajednica protiču bez incidenata

Vijesti 17. feb 201915:21 > 15:25
N1 / Ilustracija

Koalicija ''Pod lupom'' do 15:00 sati nije zabilježila incidente na biračkim mjestima niti kršenja Izbornog zakona BiH.

Mobilni timovi su do 15:00 sati obišli dodatno 71 biračko mjesto a isti reaguju i po dojavama o sumnji u izborne nepravilnosti.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH ukupni odaziv birača/ica do 11 sati iznosi 17,2% od čega je najmanji odaziv u općini Domaljevac-Šamac, 5,57%, a najveći odaziv je u Gradu Doboj, 21,67 %.

Koalicija poziva političke subjekte na poštivanje izborne šutnje, a građane i građanke BiH da izađu na izbore u što većem broju. Podsjećamo, biračka mjesta se zatvaraju u 19:00 sati.

Uočene izborne nepravilnosti možete prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na broj telefona 033 268 160 ili putem e pošte [email protected]. Nestranački, građanski posmatrači/ce Koalicije ”Pod lupom” prisutni su na oko 60% redovnih biračkih mjesta, a na terenu je i sedam mobilnih timova.

Izborni dan je na većini biračkih mjesta počeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH uz nepravilnosti na određenim biračkim mjestima u izolovanim slučajevima. Naredno saopćenje za javnost o toku glasanja, zatvaranju biračkih mjesta, te eventualnim incidentnim situacijama tokom cijelog izbornog dana Koalicija planira objaviti oko 21:00 sat.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.