Nakon ubistva policajaca, automafija u Kantonu Sarajevo 'povukla ručnu'

Vijesti 17. feb 201915:33 > 15:55
N1

Nakon ubistva dvojice policajaca u Sarajevu, broj ukradenih automobila se značajno smanjuje - podaci su sarajevske policije. U novembru 2018. je ukradeno 21 motorno vozilo manje u odnosu na isti mjesec 2017., dok je za tri mjeseca, od novembra do 31. januara ukraden 51 automobil.

26. oktobra 2018. godine desio se kobni obračun automafije i policije u kom su dvojica policijskih službenika tokom redovnog patroliranja izgubili živote. Nakon toga broj krađa automobila u Sarajevu značajno se smanjuje. Stručnjaci iz oblasti kriminalistike – razloge vide u pojačanim kontrolama policije i intenzivnoj potrazi za ubicama. Kažu, automafija bar na kratko odlučila je “povući ručnu”.

“Akcija koja je provedena je dovela do toga da jednostavno i oni koji su bili neozbiljni i oni koji su bili ozbiljni su privedeni sudu pravde i sada je nepopularno baviti se tom vrstom kriminala”, smatra Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Tome svjedoči i statistika. U posljednjim mjesecima prošle i u prvom mjesecu ove godine brojke pokazuju: podneseno je 30 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, u 22 slučaja su u pitanju povratnici. Meta automafije su pretežno skupocjena vozila. Policija građanima savjetuje pojačan oprez, ali i unapređenje sigurnosnih sistema na automobilima.

“Ove osobe koje su do sada krale, mogu reći da su radili u grupama jedan prilazi vozilu, drugi čuva strazu, treći otvara. Tako da su to bile osobe koje su maskirane sa dugim cijevima. Prema našim saznanjima išli su na skupocjena vozila i bili su vrlo opasni“, istakla je Suvada Kuldija, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Pozitivnoj statistici ide u prilog i broj vraćenih automobila njihovim vlasnicima.

“Zaista postoji pojačana aktivnost policije i kriminalno podzemlje je uzdrmano u tom smislu. Dakle postoji veća efikasnost po tom pitanju”, poručio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Uprkos pozitivnom trendu smanjenja broja krađa, Kanton Sarajevo i dalje je apsolutni rekorder po broju ukradenih automobila u državi.

Na ruku automafiji ide i blizina entitetske linije, gdje prestaju nadležnosti i kantona, i entiteta, što osobama koje se bave krađom automobila daje dovoljno vremena da završe započeto.

Sarajevska policija najavljuje još bolju saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i snažniji obračun sa automafijom, te upozorava da pored skupocjenih automobila i one starije tipe nisu sigurne.

Golf dva, opel kadet, ili fiat stilo – i dalje su česte mete.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.