Je li dogovor Grabar-Kitarović i Vučića stvaran ili je riječ o populizmu?

Vijesti 17. feb 201917:19 > 17:24
N1

Nakon konferencije za medije predsjednice Hrvatske, u fokusu javnosti našla se izjava njenog bivšeg savjetnika Mate Radeljića. On je komentarišući njeno pojašnjenje korištenja termina “Za dom spremni”, kazao da je Kolinda Grabar-Kitarović nakon jednog susreta sa predsjednikom Srbije, zatražila da se u njenim obraćanjima, između ostalog, ne navodi - genocid u Srebrenici. Iz Ureda predsjednice ovo je demantovano. No, jesu li ovakvi predsjednički dogovori stvarni ili je riječ o populizmu?

“Za dom spremni” nije istorijski hrvatski pozdrav, počinila sam grešku – nakon četiri godine mandata pojasnila je novinarima u Zagrebu predsjednica Hrvatske. Objasnila je da je prihvatila činjenice istoričara, a ne savjete savjetnika.

“Da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to povjesni pozdrav zato što mi je to više puta rekao neko od mojih savjetnika”, priznala je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske.

A ko su ti savjetnici, komentarišući izjavu Kolinde Grabar-Kitarović, zapitao se njen bivši savjetnik Mate Radeljić. Dalje je ustvrdio da mu je Grabar-Kitarović, svojevremeno, nakon jednog susreta sa predsjednikom Srbije izrekla uputu da u njenim obraćanjima više ne navodi – genocid u Srebrenici. I ne samo to.

“Nekoliko puta sam unatoč toj uputi pokušao ubaciti u njezina obaćanja taj termin – velikosrpske agresija, genocidom u Srebrenici se nisam bavio jer je to vanjska politika i taj dio nisam pokrivao, ali što se tiče velikosrpske agresije – pokušao sam, međutim ona je to redovito izostavljala iz obraćanja”, kazao je Radeljić.

Iz Kabineta predsjednice brzo je uslijedio odgovor.

“Ispod svake razine je ponovno odgovarati na pitanja oko kojih ne postoji nikakva dvojba. Ono što se dogodilo 90-tih godina bila je agresija na Hrvatsku u ime velikosrpske politike, a zločin u Srebrenici je i Međunarodni sud utvrdio kao genocid i nitko dobronamjeran to ne dovodi u pitanje”, saopćeno je iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović

Potpuno je neprimjereno o genocidu u Srebrenici govoriti u duhu predsjedničkih izbora susjedne zemlje, poruka je Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

“Razgovori koje je Grabar-Kitarović vodila sa predsjednikom Vučićem nama su nepoznati, ali ono što možemo vidjeti od rezolucije, odnosno deklaracije hrvatskog Sabora preko aktivnosti koje Vučić provodi sa Dodikom sasvim je jasno da politike Beograda i Zagreba još uvijek dominantno rukovode politikama koje ovdje predstavljaju srpske politike iz Banja Luke i HDZ BiH i ono što je okupljeno oko njih”, istakao je Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca .

“Pa vidjećemo, ako se budu sastajali vidjećemo, ali ako budu išli na nivo nacionalnog populizma onda to ne valja to ni za Vučića, ni za predsjednicu”, mišljenja je Mirko Pejanović, akademik.

Šta je ko od koga tražio znaju samo Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić. Sa takvim – eventualnim dogovorom predsjednika, ministar spoljnih poslova Srbije nije upoznat.

“Ne znam da li je bilo nekih dogovora, ja samo znam da nama nije u interesu i mi ne želimo da zaoštravamo bilo kakve odnose. S druge strane, došli smo do toga da 1918. godine u novembru 20 hiljada ljudi je dočekalo srpsku vojsku da ih zaštiti od Italijana – na istoj rivi sa koje danas bacaju Srbe u more. Nešto tu nije normalno”, kazao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Istaknuti analitičari političke scene u Hrvatskoj nešto drugačije poruke koje upućuje predsjednica ove zemlje tumače kao pripremnu najavu ulaska u predizbornu kampanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.