Prvi znaci proljeća golicaju maštu građana

Vijesti 17. feb 201918:33 > 18:34
N1

Sarajevo obasjano suncem. Sunčane naočale. Kafa na otvorenom. Razgovori koji znaju trajati i satima. Zima kalendarski još na snazi, a prvi znaci proljeća već golicaju maštu građana željnih temperatura u plusu.

Voda sa česme tik uz Begovu džamiju, na ćošku Sarača i Gazi Husrev-begovog sokaka, željne povratka u Sarajevo magično poziva k sebi. Odazivaju joj se i oni najmlađi. Starogradski sokaci puni su, samo nekoliko dana nakon EYOF-a, razgovorljivih prolaznika.

Polifoniju različitih svjetskih jezika prelama zvuk kujundžijskog zanata. Odlazimo na adresu na kojoj nas zanatlija Ferhatović uvijek rado ugosti. Ipak, kaže, u ovom sokaku ne mogu se pohvaliti značajnijim brojem turista i kupaca u ozračju omladinske olimpijade.

“Nije se osjetilo ništa. Apsolutno ništa. Što se tiče Baščaršije i nas ovdje, apsolutno nismo osjetili porast dolaska turista. Vjerovatno je u drugim dijelovima grada to bilo izraženije, ali ovdje se apsolutno nije osjetilo ništa”, kazao je Adnan Ferhatović, kujundžija.

Možda nezainteresirani za kupnju i za stare zanate, ali slika, odnosno fotografija iz Sarajeva, znači možda i više od tisuću riječi. Turisti iz različitih dijelova zemlje i svijeta ne kriju oduševljenje.

“Sviđa nam se, stvarno je lijepo ovdje. Nismo čak ni znale što da očekujemo, posve nam je nov ovaj dio Evrope. Ali dosad je sve jako dobro”, kazala je turistkinja iz Portorika.

“Dolazim iz Banjaluke, ovdje se osjećam predivno. Ovo sunce nas danas grije i čini nas da se osjećamo sretniji nego što jesmo”, dodala je turistkinja iz Banjaluke

“Ja sam iz Italije, iz Sicilije, ovdje se veoma dobro osjećam. Tu sam već tri dana. Grad je veoma šarmantan, jako mi se sviđa, a imam I koncert ovdje – prvi put u Bosni”, kazao je turista iz Italije.

A sa sarajevske čaršije, ni Trebević nije daleko. Nedavno izgrađenom žičarom tamo ste za svega nekoliko minuta.

Dok je dio građanki i građana odlučio svoje slobodno nedeljno poslijepodne provesti ispod Trebevića, sanjajući svoje sne ili ispijajući fildžan kafe ili šalicu čaja; drugi – oni željni visine, čišćeg zraka ili samo dobre fotografije, vrijeme su odlučili provesti ovdje na planini.

A ni takvih nije bilo malo. Slike automobila čiji vozači traže parkirno mjesto tome svjedoče. Razigrana djeca pak tome da život može biti i kreativan i zanimljiv, ako mu se ne oduzme njihova perspektiva.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.