U Sarajevu radionica o medijskom izvještavanju o migrantima

Vijesti 18. feb 201912:17 > 12:20
Fena

Medijska radionica "Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama #TačnoJeBitno" na kojoj su predstavnici medija i međunarodnih organizacija razgovarali o načinu poboljšanja izvještavanja o migracijama, počela je danas u Sarajevu u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i Udruženja BH Novinari.

Šefica Komunikacija Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović istakla je da mediji moraju prezentirati što je moguće tačnije, objektivnije i korektnije informacije o migrantima, jer medijski izvještaji mogu itekako uticati na konačnu percepciju situacije, ne samo bh. javnosti, već i o načinima pomoći Evropske unije u rješavanju tog problema.

“Pokušat ćemo odgovoriti na koji način emocije mogu da zasjene eventualne činjenice, da li su izjave političara uspjele da ‘ukradu’ priču te da li je korištena ispravna terminologija”, istakla je Milović-Halilović te dodala da postoji još niz pitanja na koje će dati odgovore i pokušati identificirati dobre i loše primjere iz prakse.

Podsjetila je da je Evropska unija dosad uložila oko devet miliona eura kako bi pomogla migrantima u BiH te da je prije nekoliko dana izdvojeno još 13 miliona eura kako bi se pomoglo bh. vlastima i partnerima.

Predstavnica Udruženja BH novinari Rea Adilagić, koja je radila na Izvještaju o načinima izvještavanja medija u BiH o migracijama i izbjeglicama, kazala je da uzorak istraživanja sadrži 100 medijskih izvještaja iz 14 bh. medija, među kojima su mediji u Unsko-sanskog kantona, javni servisi i načitaniji portali.

Istakla je da je najveći broj izvještaja predstavilo migrante kao prijestupnike te da je u izvještaju utvrđeno da je samo 13 do 15 posto medijskih izvještaja bilo objektivno.

Adilagić je dodala da Izvještaj također sadrži i preporuke za medije o načinima izvještavanja o migrantima i izbjeglicama.

Radionici su prisustvovali i novinari iz Unsko-sanskog kantona putem video linka, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM), UNHCR-a te mnogobrojni urednici i novinari bh. medija.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.