Analitičar Prohić: Sveli su politiku i vlast na puki klijentelizam

Vijesti 18. feb 201916:33 > 16:51
N1

Aktuelnu političku situaciju u Danu uživo komentarisao je analitičar i psiholog Ibrahim Prohić.

Četiri mjeseca nakon izbora nemamo vlast na razini države, a ni Federacije BiH, a  Prohić je kazao da je politička situacija uobičajena i da se moglo znati i prije izbora da će formiranje vlasti ići ovako.

Izbori nisu ništa razriješili, svi problemi s kojima smo ušli u predizbornu kampanju su i danas prisutni“, rekao je te odgovorio na pitanje o tome kakva će vlast biti:

Nažalost, ne mogu obradovati javnost svojim procjenama. Biće kakva je bila i u prethodne četiri godine. Bila je to vlast koja je na vrlo niskom stepenu društvene produktivnosti, nisu u stanju da riješe niti jedan državni problem, a u stanju su od svake situacije napraviti pravi konflikt. Vlast je to koja ne zna da rješava društvene probleme“.

Temeljni problem je karakter etabliranih politika. Sveli su politiku i vlast na puki klijentelizam. Ljudi koje narod bira i oni koji uđu u skupštine, koji zauzimaju status ministara, oni de facto ne odlučuju o sudbini, o tome odlučuje četiri ili pet ljudi“, dodao je Prohić.

Naglasio je i kako je potpuno zanemaren opšti ili javni interes.

Na vlast se ne dolazi da bi se stvarala klima u kojoj se može razvijati opšti interes, ili ono što bi Abraham Maslow rekao, treba stvarati u društvu takve odnose koji će pogodovati ljudskoj prirodi. Ovaj ambijent je suprotan ljudskoj prirodi zadnjih 20 godina“, komentarisao je za N1.

Gostujući u Danu uživo, Prohić je rekao i da, iako je ušao u razgovor kritičan prema aktuelnoj vlasti, ipak ističe da se nešto i pomaklo nakon oktobra.

Kantonalna vlast u Sarajevu je ono nešto pozitivno. Formirala se vlast bez nacionalnih stranaka, i to se prvi put desilo – što znači da su građani ipak dali svoje povjerenje strankama koje su alternativa“, rekao je.

Ne stavljam ruku da će ta vlast u KS biti dugoročna – ovo je tako turbulentna situacija da ne možete ništa tvrditi, ali je izvijesno da je to prva vlada koja nije konstituisana na matematičkom principu“, dodao je.

Bh. blok je rekao ne koaliciji sa SDA, a iz SDA kažu da “ne” nije konačno, a Prohić je o tome rekao: “Moja tvrdnja ostaje da bh. krizu može razriješiti samo građanska koalicija, ali samo pod uslovom da prevaziđu sopstvene slabosti, a one se nalaze i unutar DF-a iSDP-a. SDP po mom sudu nije riješio temeljnu dilemu, a to je reforma ili mandati“.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.