S proljećem kreće novi migrantski val

N1

Očekuje li Bosnu i Hercegovinu novi val migranata? Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić procjenjuje da će u narednoj godini u zemlju ući blizu 25 hiljada migranta. Isto toliko ušlo je u BiH i tokom prošle godine. Iz Granične policije očekuju nove migrante kada opadne vodostaj rijeke Drine, preko koje su tokom prošle godine u najvećem broju slučajeva ulazili u BiH.

Broj migranata koji pristižu u BiH tokom zime smanjio se, no ilegalne rute kojim dolaze nisu zatvorene. Jednom takvom stigao je i Ahmed Džail iz Bangladeša.

“Došao sam sa jednim Pakistancem. Dao sam mu novac, 500 evra, nakon čega sam stigao ovdje. Želim otići u Francusku, ali nemam toliko novca, nemam pasoš, sve je problem”,  priča Džail.

Novi val migranata u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine očekuju sa dolaskom boljeg vremena. Uglavnom u BiH ulaze preko Drine, kod Bijeljine, Zvornika, Višegrada. Jedna od podruta je iz Crne Gore preko Hercegovine.

“Naš partner su loši vremenski uslovi. Onoga trenutka kada se oni poprave mislimo da će situacija biti vrlo slična i složeno stanje na granici će se nastaviti, vrlo slično onom stanju kakvo je bilo u septembru, oktobru, novembru 2018. godine”, tvrdi Sanela Dujković, portparol GP BiH.

Granična policija ove godine dobiće 100 novih službenika, a u kontroli granice pomažu im i službenici iz drugih policijskih agencija.

Tokom prošle godine, kada bi migranti ušli u BiH uglavnom bi stizali u Sarajevo, i to u blizinu željezničke i autobuske stanice. Gdje su u jednom momentu formirali i šatorsko naselje. Tu su tražili način da stignu do granice sa Hrvatskom.

Dio njih se i danas nalazi u migracionim centrima koji su tokom prošle godine formirani u USK. No najveći broj je uspio napustiti BiH. Najveći migrantski val, poručuju iz UNHCR-a, ipak je prošao.

“Apsolutno je neuporedivo kada se pogleda 2015. godina, gdje je kroz regiju Zapadnog Balkana, doduše ne kroz BiH, nego kroz Sjevernu Makedoniju, Srbiju onda prošlo oko milion ljudi”, podsjeća Neven Crvenković, UNHCR.

Ova organizacija procjenjuje da se u zemljama regije, prije svega u Srbiji i BiH, u ovom trenutku nalazi oko deset hiljada migranata.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.