Jasminka Džumhur i Zvonko Marić u Novom danu

Vijesti 19. feb 201914:49 > 14:51
N1

I sutra, 20. februara, budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije. Očekuju vas aktuelne teme i gosti te priče iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta.

Prema podacima UN-a, gotovo polovina stanovništva BiH živi na ivici siromaštva a svaki šesti stanovnik je siromašan. 20. februar Svjetski je dan socijalne pravde, koji je Generalna skupština UN 2007. godine ustanovila kako bi ujedinila napore država u borbi protiv siromaštva i stvaranju jednakih šansi za sve. Ovo je naša tema jutra, a o socijalnoj pravdi u BiH za Novi dan govoriće Jasminka Džumhur, Ombudsmen za ljudska prava BiH.

Konstitutivna sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za 20. februar. Izbor rukovodstva Doma, budžet za 2019. godinu ali i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH samo su neke od najavljenih tačaka dnevnog reda. O sjednici Doma naroda razgovaramo sa Zvonkom Marićem iz Saveza za bolju budućnost BiH, novoizabranim delegatom u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Centar za politike i upravljanje napravio je dokument ”Prioritet javnih politika u mandatnom periodu 2018. – 2022.”. Koji su prioriteti u ovom dokumentu koji će biti dostavljen entitetskim i državnim vlastima, kako otvoriti nova radna mjesta te pokrenuti ekonomski rast? Direktor Centra, Adis Muhović, gost je Novog dana.

Asocijacija preduzetnika Hercegovine u Mostaru organizuje panel diskusiju – Budućnost mladih u BiH. Kako univerziteti, kompanije i preduzetnici vide budućnost mladih ljudi u našoj zemlji, te kako zaustaviti masovno iseljavanje mladih saznajte u Novom danu. Helena – Jelena Lončar iz Asocijacije preduzetnika Hercegovine govoriće za nas.

”Idejalište“ je prvi sajam ideja koji će u subotu biti održan u Sarajevu. Kako da razradite svoje biznis ideje, unaprijedite ih a zatim i predstavite? Sve to saznajte u Novom danu, sa nama će biti predstavnici ”Idejališta”.

Aktuelne događaje i društvenu svakodnevicu kroz naslovnice dnevnih novina komentarisaće Milica Pralica, predsjednica udruženja ”Oštra nula”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.