Poruka američkog ambasadora bh. političarima

Vijesti 19. feb 201917:13 > 19:04
N1

Novoimenovani ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predajom akreditiva i kratkim sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom započeo je svoju diplomatsku misiju. Nelson će imati prilično težak zadatak da naslijedi dosadašnju ambasadoricu Maureen Cormack koja je u našoj zemlji provela više od četiri godine. Mjesecima pred njegov dolazak se spekuliralo kako će to uticati na daljnje odnose Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Eric Nelson u Bosnu i Hercegovinu dolazi sa tri decenije diplomatskog iskustva te sa jednog od vodećih mjesta u američkoj diplomatiji. Karijerni diplomata se ni prije dolaska u našu zemlju nije libio jasno i glasno kazati da će oni koji budu ugrožavali Dayton imati posla s njim i administracijom SAD-a.

“Gospodine Dodik, gospodine predsjedavajući Predsjedništva BiH, čast mi je da Vam danas mogu predati moja akreditivna pisma kao novog ambasadora SAD u BiH. Radujem se što ću nastaviti rad moje vlade na prosperitetu, sigurnosti i poštivanju vladavine prava na dobrobit svih građana BiH. SAD kao garantor nastavlja štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Vas i vaše kolege u Predsjedništvu podržavat ćemo u namjeri da dostignete napredak na putu prema ciljevima koje je odredila vaša zemlja da postanete naši partneri u EU i NATO-u”, poručuje američki ambasador.

Zbog imenovanja Nelsona za ambasadora SAD-a u BiH, kao iskusnog diplomate, može pročitati namjera ove zemlje da se uozbilji situacija u BiH, smatra dugogodišnji diplomata Slobodan Šoja. Nelsonu bi u narednom periodu u BiH vjerovatno mogao djelovati kao dio kvarteta SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka u cilju mijenjanja situacije.

“Mislim da će ovaj četverac upravo u ovom trenutku da djeluje, u nekim novim okolnostima, pomoći Bosni i Hercegovini da se stvari iskristališu u nekom novom ozbiljnijem smjeru i da to bude neka nova politika koja će biti zahvaljujući strancima. Međutim, ja se uvijek pitam da li je potrebno ustvari da mi mijenjamo sami sebe zbog toga što nam dolaze impulsi iz inostranstva ili mi možemo nekad za promjenu, a to bi bilo jako lijepo, da kažemo sami sebi da bi bilo dobro da se promijenimo”, zaključuje Šoja.

Kontinuitet je ključna riječ u budućim odnosima SAD-a i BiH, i dobro je što dolazi karijerni diplomata, a ne ambasador iz reda “Trumpovih imenovanja”, smatra analitičar Adnan Huskić.

“Ono što će se definitivno desiti je da ako ništa ova priča oko dolaska novog ambasadora relativno se dobro uklapa u Dodikov narativ oko toga da je on imao problem s prethodnom administracijom. Mislim da će u tom smislu moći da ga uklopi i da intenzivira kontakte prije svega sa administracijom SAD s ciljem ustvari skidanja sa crne liste”, ocjenjue Huskić.

Nelson je drugi američki zvaničnik koji se u posljednje vrijeme susreo s Miloradom Dodikom, osobom na crnoj listi američkog Ministarstva finanasija. To je dio “bosanskog lonca” ističe akademik Slavo Kukić koji pak smatra da bi djelovanje administracije moglo ići na ruku građanima.

“Po onome što sam zadnjih mjeseci iščitavao o novom ambasadoru SAD-a nisam siguran da će gospodinu Dodiku biti zgodno sa njim. Kao što sam popriličito siguran da njegov dolazak ne znači nikakvu promjenu američke politike prema Bosni i Hercegovini. Dapače, da ako te promjene bude ona bi mogla ići u pravcu koji očekuju građani ove zemlje. A, to onda znači u pravcu koji se Miloradu Dodiku i ne mora svidjeti“, kaže Kukić.

SAD će prema najavama koje stižu posljednjih mjeseci, baš kao i EU, biti snažno angažirane i fokusirane na provođenje reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, ali i spriječavanju stranih negativnih uticaja posebnog onog ruskog.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.