Marić za N1: Nećemo pristati na bilo kakve vrste ucjena

Vijesti 20. feb 201910:43 > 10:46
N1

Zvonko Marić, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i novoizabrani delegat u Domu naroda Federacije BiH, za N1 je govorio uoči konstituirajuće sjednice Doma naroda.

Za budžet Federacije BiH za 2019. godinu koji je na dnevnom redu sjedncie, Marić je kazao da taj budžet nije ni socijalni, ni stabilizirajući, ni razvojni, nego birokratski

“Znate kako vlada princip u ovih proteklih 25 godina – budžet je kakav je takav je, neće se umirati. Vidite kako odlazi mladi, u kakvom je stanju ekonomija, bijeda u političkom i svakom drugom smislu”, kazao je.

Na pitanje je li se situacija u kojoj su došle u pitanju sve isplate u FBiH mogla izbjeći da se donijela odluka o privremenom finansiranju, Marić je odgovorio da vlast u ovom zemlji funkcionira na način da diže tenzije i stvara neizvjesnost.

“Vlast potpuno svjesno stavlja vas pred svršen čin da usvojite takav budžet kakav jeste. Naprosto, vi ste svojevrsni taoci, mi zastupnici i delegati, a i građani, takve politike. Takva politika definitivno vodi u sunovrat”, istakao je.

Prema njegovim riječima, politike u BiH kreiraju ljudi koji su sujetni.

“Kad bi skočili sa visine svog ega na visinu svoje inteligencije, oni bi poginuli”, kazao je.

Komentarisao je i najavu današnjeg sastanka lidera SBB i SDA, Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića, kazavši da je neozbiljno prejudicirati ishod tog sastanka.

Naveo je da je u vrijeme kad su pojedini mediji izvještavali o mogućem ishodu sastanka, Radončić bio van zemlje, te dodao da zna da on ne bi o toj temi razgovarao telefonom.

“Ne mislim da će pregovori dati rezultata, ima tu jako puno problema”, kazao je.

Upitan ima li gorčine između SBB i SDA, Marić je kazao da bi bio neiskren kad bi rekao da nema.

“Niko nema pravo na manopol na vjeru, naciju, patriotizam. To je besmisleno. To je jedna stupidna situacija. Ako ne vodite u sunovrat i ne sudjelujete u tome, onda vas oni proglase da niste dovoljno patriota. I tako iz dana u dan idete u besmisao”, pojasnio je.

Kazao je da je SBB pokušao opozicionim djelovanjem odvrate od pogubne politike koja je vođena.

“Mi nećemo pristati na bilo kakvu vrstu ucjena. Imamo jasne ciljeve, postavke i principe. Svjesni smo da smo i onda kad nije bilo izlaza ušli u koaliciju”, naglasio je Zvonko Marić gostujući u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.