Szijjarto ponudio mogućnost da policija Mađarske pruža pomoć GP BiH

Vijesti 20. feb 201914:12 > 14:16
Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas se u Istanbulu sastao s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom s kojim je razgovarao o borbi protiv ilegalnih migracija.

Mektić je upoznao Szijjartoa s izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina u toj oblasti kao i problemima na tzv. balkanskoj ruti.

Szijjarto je ponudio mogućnost da policija Mađarske pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice od ilegalnih migranata, naglašavajući da takva saradnja postoji sa Srbijom i Makedonijom.

O rješavanju migrantske situacije Mektić razgovarao je i s direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD) Michaelom Spindeleggerom. Direktor Spindelegger je najavio otvaranje regionalnog ureda ICMPD-a s ciljem jačanja prisustva na zapadnom Balkanu.

Mektić je predložio da taj ured bude u Bosni i Hercegovini, navodeći kao razloge geografsku poziciju, zalaganje BiH za regionalno rješavanje problema migracija, ali i druge prednosti za djelovanje ove organizacije.

Mektić u Istanbulu predvodi delegaciju BiH na ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, saopćeno je iz Minstarstva sigurnosti BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.