Ostaje problem sa Klubom Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH

Vijesti 20. feb 201914:57 > 15:06
N1

Na današnjoj konstituirajućoj sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, novoizabrani delegati su preuzeli svoje mandate, te su izabrani predsjedavajući i dopredsjedavajući Doma. Žarko Vujović, delegat u Klubu Srba iz Socijaldemokratske partije se osvrnuo na činjenicu da nije izabran za dopredsjedavajućeg Doma naroda koji dolazi iz reda srpskog naroda.

Za predsjedavajućeg je izabran Tomislav Martinović iz Hrvatske demokratske zajednice.

“Problem Kluba srpskog naroda je bio i u prošlom mandatu. Znate da je skoro pola mandata prošlo, a da Klub nije imao svojeg dopredsjedavajućeg. Nadam se da će ovaj put taj proces brzo teći”, poručio je Martinović govoreći o izboru još jednog dopredsjedavajućeg koji mora biti iz reda srpskog naroda.

Stranka demokratske akcije je bila suzdržana prilikom glasanja o prijedlogu Socijaldemokratske partije za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. Predložen je Žarko Vujović koji je poručio sljedeće:

“Ne odlučuje Socijaldemokratska partija o tome da li će dopredsjedavajući iz Kluba Srba biti izabran iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, već o tome odlučuju Stranka demokratske akcije i njeni partneri”.

“Stranka demokratske akcije je za to da rukovodstvo Kluba Srba bude neko ko podržava euroatlantske integracije, nekog iz probosanskih stranaka”, rekao je Aljoša Čampara, novoizabrani dopredsjedavajući koji dolazi iz reda bošnjačkog naroda.

Danas su izabrani i šefovi klubova. Za šefa Kluba Bošnjaka je izabran Jasmin Duvnjak iz Stranke demokratske akcije, dok je za šefa Kluba Hrvata izabran Ivo Tadić iz Hrvatske demokratske zajednice.

Šef Kluba Srba nije izabran.

“Čekamo da se popuni Klub Srba, pa da izaberemo nekoga iz autentičnih srpskih stranaka”, rekao je Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba dodavši da to podrazumijeva da ta stranka mora biti sa sjedištem u Banjaluci.

https://twitter.com/aleksandratolj1/status/1098219717628710912

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.