EKSKLUZIVNO Majka o apelu Bosanki i Hercegovki iz Sirije

Vijesti 20. feb 201916:15 > 16:17
N1

U Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, saznaje N1, održan je sastanak u vezi rješavanja pitanja bosanskohercegovačkih državljanki koje se sa djecom nalaze u jednom od kampova na sjeveru Sirije. Sastanku su prisustvovali članovi porodica bh. državljanki. Za N1 navode da su zadovoljni porukama sa drugog zvaničnog sastanka od kako su se, prije godinu, obratile nadležnim institucijama.

U kampu Roj na sjeveru Sirije, u blizini grada Kamišlija, od septembra 2017. godine nalaze se tri bosanskohercegovačke državljanke sa devetoro djece. Nakon bijega iz tzv. Islamske države zarobila ih je kurdska vojska, a potom su smješene u kamp. Bh. državljanke u rijetkim kontaktima sa članovima svojih porodica svjedoče o lošim uslovima u kampu, nedostatku pitke vode, te epidemijama zaraznih bolesti.

Ekskluzivno za N1 majka jedne od bh. državljanki iz sirijskog kampa prvi put u javnosti govori o njihovom apelu i želji za povratkom, nakon pisma koje je objavljeno u RSE.

“Ovih dana sam primila pismo od svoje kćerke koja se nalazi sa dvije bh. državljanke – koje su zajedno pobjegle iz IDIŠ-a. Samim dolaskom u Siriju one su se pokajale i vidjele gdje se nalaze. Nakon zarobljavanja prošle su proceduru ispitivanja i smjestili su ih u kamp Roj. Tu se nalaze oko godinu i po dana u nadi da će jednoga dana izaći. U tom pismu apeluju da mi kao roditelji tražimo od bh. vlasti da se one vrate sa svojom djecom jer im je to životna želja – da jednoga dana dođu”, dio je ispovijesti majke bosanskohercegovačke državljanke koja se nalazi u kampu Roj u Siriji.

“Nema dana kada ne mislim na svoju kćerku i njenu djecu, moju unučad. Svim srcem se zalažem i želim da se moje dijete sa svojom djecom vrati jednog dana – da ih vidim, da ih zagrlim, da im mogu pomoći, jednostovano, da im čujem glas. Prenosim njihov apel. Njihov apel je takav od prvog dana i onda kada su bile u tzv. Islamskoj državi – da su pogriješile i da samo žele izaći. Uspjele su da se nekako dokopaju kurdske teritorije, predale su se – samo da bi izašle”.

Detaljnije u prilogu Milice Vučetić u Dnevniku u 19 na N1…

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.