Izetbegović, Čović, Radončić i Bećirović pronašli nove poslove

Vijesti 20. feb 201916:53 > 17:23
N1

Na danas održanoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zvanično su predloženi delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Među njima su osobe koje su duži niz godina obnašale različite političke funkcije.

U Klubu Bošnjaka će Stranka demokratske akcije će imati tri delegata, Socijaldemokratska partija i Savez bolju budućnost po jednog. Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda u posljednja dva mandata je jedan od delegata u državnom Parlamentu. Zajedno s njim, delegati će biti i njegove stranačke kolege – Asim Sarajlić i Amir Fazlić.

Osim predstavnika Stranke demokratske akcije, delegati iz reda bošnjačkog naroda će biti i oni koji su na posljednjim Opštim izborima konkurisali za člana kolektivnog vodstva države – Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolje budućnost i Denis Bećirović koji je do sada obnašao funkciju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Savez nezavisnih socijaldemokrata će imati četiri, dok će Srpska demokratska stranka imati jednog delegata. Među njima će biti neki od bivših zastupnika u Predstavničkom domu državnog Parlamenta – Dušanka Majkić i Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Sredoje Nović, također iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, će ponovo biti u Domu naroda. Iz klupa Predstavničkog u klupe Doma naroda će i Mladen Bosić, bivši predsjednik Srpske demokratske stranke.

Hrvatska demokratska zajednica u Klubu Hrvata će imati tri delegata, Hrvatska demokratska zajednica 1990 i Demokratska fronta po jednog. Pa tako Izetbegović neće biti jedini partijski lider koji će biti delegat Doma naroda. U naredne četiri godine će to biti i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i nekadašnji član Predsjedništva, Dragan Čović zajedno sa stranačkim kolegama Lidijom Bradarom i Barišom Čolakom koji je i u prethodnom mandatu obnašao ovu funkciju.

Marina Pendeš, aktuelna ministrica odbrane BiH i Zlatko Miletić, generalni sekretar Demokratske fronte će također biti delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su izabrani predsjedavajući i dopredsjedavajući iz reda bošnjačkog naroda, kao i šefovi klubova bošnjačkog i hrvatskog naroda. Nisu izabrani dopredsjedavajući iz reda srpskog naroda i šef Kluba Srba.

Za predsjedavajućeg je izabran Tomislav Martinović iz Hrvatske demokratske zajednice, a za dopredsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda Aljoša Čampara iz Stranke demokratske akcije. Šef Kluba Hrvata je Ivo Tadić iz Hrvatske demokratske zajednice, a šef Kluba Bošnjaka je Jasmin Duvnjak iz Stranke demokratske akcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.