Denielssonu i Mayr-Hartingu potvrđena odlučnost BiH za evropski put

Vijesti 20. feb 201917:09 > 17:14
Predsjedništvao BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas s generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom i izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Thomasom Mayr-Hartingom te ih informirali da je vladama i Vijeću ministara BiH dostavljena integralna verzija odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Odgovori su usaglašeni u okviru tijela mehanizma koordinacije, te je izražena nada da će biti dostavljeni u Bruxelles do kraja ovoga mjeseca.

Ponovili su da bi pozitivno mišljenje Evropske komisije i preporuka za dobivanje statusa države kandidata u ovoj godini predstavljalo dodatan podstrek za ubrzanu provedbu reformskih procesa.

Također su informisali sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i procesu uspostave vlasti.

Sagovornici su se usaglasili da je službena posjeta Predsjedništva BiH u januaru ove godine institucijama EU u Bruxellesu ocijenjena pozitivno u BiH, ali i EU.

Christian Danielsson i Thomas Mayr-Harting pozdravili su opredijeljenost članova Predsjedništva BiH da ubrzanije rade na EU perspektivi Bosne i Hercegovine.

Pozvali su institucije BiH da što prije dostave usklađene odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika.

Pojasnili su da će mišljenje Komisije služiti kao mapa puta za sveobuhvatne reforme koje će biti provođene, posebno u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i poštovanja ljudskih prava.

Za dobijanje pozitivnog mišljenja vrlo je važno ubrzano formiranje svih nivoa vlasti u BiH, kazali su predstavnici EU. Ponovili su snažnu podršku evropskih institucija putu Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.