Sujete ostavljene po strani zbog strateškog bošnjačkog interesa

Vijesti 20. feb 201918:06 > 19:31
N1

Sujete su ostavljene po strani, potpisano je '''primirje'', ali koalicija nije dogovorena - epilog je to u najkraćem današnjeg sastanka lidera SDA Bakira Izetbegovića i lidera SBB-a Fahrudina Radončića. Hoće li i proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, na federalnom i državnom nivou dobiti novu dinamiku nakon današnjeg sastanka? Pozitivna amtosfera, kako su kazali, trebalo bi polučiti rezultate u narednih desetak dana. Za to vrijeme, optimizma, ali i opreza, ne nedostaje ni u SNSD-u kao ni u HDZ-u.

Nakon žestoke predizborne kampanje i otrovnih strelica koje su upućivali jedan prema drugom Izetbegović i Radončić su čini se zakopali političke ratne sjekire i najavili moguću, po treći put, saradnju u podjeli vlasti.

“Može se reći da smo imali jedan dobar sastanak, jednu obećavajuću atmosferu danas na sastanku sa SBB-om”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Radončić ovakav pristup pravda ne samo predizbornom kampanjom i interesima BiH nego, kako je rekao, i dešavanjima u regionu Zapadnog Balkana.

“Mi iz SBB-a, kao i naše kolege iz SDA, danas smo pred jednim velikim ispitom, naročito kada je u pitanju ako hoćete i strateški bošnjački nacionalni interes, ja o tome govorim bez kompleksa”, poručio je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Posebna pažnja u pregovorima će biti fokusirana na Kanton Sarajevo u kojem je SDA opozicija, a SBB čini poziciju sa strankama građanske orjentacije.

“Ako budemo ulazili zajedno u vlast, a šanse su velike, to znači sve. Dakle, od kantona preko federalne vlasti i Vlade do Vijeća ministara”, otkrio je Izetbegović.

SBB poručuje da će većini u Kantonu Sarajevo biti ostavljeno neko vrijeme da se pokaže, a da zbog tendencija na državnom nivou i formiranja nacionalnih blokova to mora učiniti i bošnjački narod.

“Imate situaciju na državnom nivou da će SNSD i SDS zajedno ući u Vijeće ministara, da dva HDZ-a ulaze u Vijeće ministara i ja mislim da u pozitivnom smislu takvim trendovima treba parirati na način da se odgovornost na državnom nivou prebacuje na jednu stranku nego da se napravi jedan bošnjački blok”, zaključio je Radončić.

Iz SNSD-a stiže upozorenje da odugovlačenje u formiranju vlasti, a prvenstveno imenovanje Vijeća ministara ide najviše na štetu Bosni i Hercegovini.

“U ovom trenutku ostaje otvoreno pitanje formiranja vlasti na zajedničkom nivou. Pokušaju koje smo imali prije nekoliko dana nije se pomakao od početka, što kažu u pačijoj školi. Ja vjerujem da je moguće. Ne želim da se shvati da mi inzistiramo na tome, ali ovo je najviše na štetu same Bosne i Hercegovine”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Jedan od strateških partnera na jednoj ili drugoj razini vlasti Dragan Čović, iako optimističan, cijelom procesu pregovaranja pristupa sa velikim oprezom.

“Vjerujemo i naše je nastojanje kad je u pitanju bh. razina da bi trebali imati i mandatara za sastav Vijeća ministara u narednih sedam dana, odnosno na prvoj sjednici Predsjedništva. Da bi se to desilo morat ćemo još jednom međusobrno sjesti svi oni koji pretendiraju da budu dio vlasti na razini Bosne i Hercegovine. To je još uvijek osjetljivo, pa ćemo vidjeti da li će to zaista biti tako”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Veliku prepreku dogovoru mogao bi činiti pristup koji podržavaju SDA, SBB i HDZ da je približavanje NATO-u kroz MAP jedan od prioriteta, dok iz SNSD-a poručuju kako se o tome ne može razgovarati. Ipak, Izetbegović i Radončić pozivaju na pragmatizam i po ovom pitanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.