Mediji: Mladić bi mogao na privremenu slobodu krajem marta?

Vijesti 21. feb 201910:58 > 11:04
Agencije

Ratko Mladić, ratni zapovjednik Vojske Republike Srpske, koji je pred sudom u Hagu prvostupanjskom presudom , osuđen na doživotni zatvor, mogao bi doći u Srbiju na privremenu slobodu krajem marta, pišu danas beogradske "Novosti".

Naime, njegova obrana kao i on na statusnoj konferenciji, koja je održana u utorak, zatražili su od suda u Haagu da mu dozvoli da na 25. godišnjicu od ubojstva posjeti grob svoje kćerke Ane u Beogradu, a godišnjica je 24. ožujka.

Predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida za N1 kaže kako se nada da sudsko vijeće neće udovoljiti Mladićevom zahtjevu.

“Naravno da odbrana očekuje puštanje na slobodu. Međutim, ako se uzme u obzir da garancije daju upravo oni koji su godinama skrivali Mladića i njegovu namjeru da se nikad ne pojavi pred haškim sudom, ne bi trebao biti pušten. Isto tako od aktuelne predsjedavajuće vijeća se može svašta očekivati. Ako se to desi Mladića nikad više nećemo vidjeti u sudnici”, kazao je Murat Tahirović.

Mladićev odvjetnik Branko Lukić kaže kako se nadaju da će sudsko vijeće izaći u susret njihovom zahtjevu i na nekoliko dana pustiti Mladića na privremenu slobodu.

“Mladić je star čovjek, narušenog zdravlja i sasvim je na mjestu dozvoliti mu da obiđe te grobove. Također, nema šanse da pobjegne jer bi bio neprestano nadgledan, a i ozbiljno je bolestan i ne može da se ne liječi. Osim toga, Srbija je do sada svakoga s privremene slobode vraćala u Haag. Zaista očekujemo da će ovo vijeće imati razumijevanja za razliku od onog prvostupanjskog, nerazumnog”, kazao je Mladićev odvjetnik za Novosti.

Inače, krajem narednog mjeseca, očekuje se da sudsko vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu izrekne pravosnažnu presudu bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću. Podsjetimo, on je prvostupanjskom presudo osuđen na 40 godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.