Aljoša Čampara, Eldin Vrače i Ivan Begić u Novom danu

Vijesti 21. feb 201914:21 > 14:29
N1

Komentar političke svakodnevnice od stranke Aljoše Čampare koji trenutno obnaša četiri funkcije ispreds Stranke demokratske akcije, formiranje vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, afera 'Poligraf', promocija knjige 'Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan - Aspekti geopolitike i hibridnog rata', prototip robotske ruke - samo su dio tema sutrašnjeg izdanja Novog dana.

U temi jutra – o aktuelnim političkim temama – koalicijama za koje je govoreno da se neće dogoditi i koalicijama za koje su pružene ruke povučene, formiranju vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, prioritetima u razvoju naše zemlje u naredne četiri godine govori još uvijek aktuelni ministar unutarnjih poslova Federacije, od prekjuče dopredsjedavajući Doma naroda Federacije, delegat u Domu naroda, zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo – jedan čovjek, četiri funkcije, Aljoša Čampara, član predsjedništva Stranke demokratske akcije naš je gost.

Predsjednik stranke Snaga centra iz Zenice, delegat i šef kluba Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Eldin Vrače naš je gost. O potpisivanju koalicinog sporazuma sa Strankom demokratske akcije bez konsenzusa unutar kluba zastupnika Nezavisnog bloka, političkim ambicijama, tenderima i drugim aktuelnim temama – govori za Novi dan.

Afera ‘Poligraf’ obilježila je zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske 14. februara, a iz zakonodavnih se preselila i u istražne organe. Nakon što je poslanik Draško Stanivuković u parlamentarnoj sali pokušao pustiti audio snimak na kojem se, kako je rekao, prijeti smrću njegovom saradniku Ivanu Begiću, reagovali su iz policije. Stanivukovića i saradnika terete za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje. S druge strane, policija ne negira vjerodostojnost snimka. Ivan Begić ovog jutra s nama, uživo iz Banja Luke.

U petak će na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu biti promovirana knjiga dr. Ahmeda Kice i Miralema Kapetanovića ‘Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan – Aspekti geopolitike i hibridnog rata’. Šta je hibridni rat, na čijoj je meti Bosna i Hercegovina i koji je položaj naše zemlje u globalnim geopolitičkim odnosima – za Novi dan govore autori knjige Ahmed Kico i Miralem Kapetanović.

Haris Salkić iz Brčkog osmislio je prototip robotske ruke koja je u cijelosti funkcionalna, a trebala bi kada se proizvede, da služi kao nastavno pomagalo u obrazovnom procesu u osnovnim i srednjim školama te tehničkim fakultetima u Bosni i Hercegovini. 70 posto prototipa robotske ruke sastoji od printanih dijelova koji su izrađeni 3D printerom. Mladi inovator naš je gost ovog jutra.

Uživo smo u Bonnu, donosimo redovni sedmični pregled aktuelnosti iz redakcije Deutsche Welle-a, s nama je novinar Mehmed Smajić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.