Na putevima u RS u prošloj godini poginulo 130 osoba

Vijesti 21. feb 201915:29 > 15:32
N1

U prošloj godini na putevima u Republici Srpskoj život je izgubilo 130 osoba, za 15 više u odnosu na 2017. godinu.

“Najviše zabrinjava i ono na čemu ćemo svakako najviše i raditi u 2019. godini je povećano stradanje mladih u saobraćaju. Mi smo prošle godine imali 39 smrtno stradalih mlađih od 30 godina, od čega je 35 smrtno stradalih od 21 do 30 godine, što je 29 odsto od ukupnog broja smrtno stradalih. Prema popisu ta populacija u ukupnom broju učestvuje sa 16 posto pa možemo slobodno govoriti da je to najrizičnija kategorija učesnika u saobraćaju”, rekao je danas Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Radović je istakao i da zabrinjava povećanje broja smrtno stradalih motociklista jer ih je 2017. godine bilo devet, a prošle godine 15 što govori da bi morali posvetiti veću pažnju bezbjednosti motociklista kroz kampanje i mjere usmjerene prema mlađoj populaciji. Istakao je da je najviše poginulih u mjesecima kada je i najviše vozila na putevima, julu, avgustu i decembru.

U Banjaluci je danas održana konstitutivna sjednica novog saziva Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS, a predsjedavajući Savjeta je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, dok su članovi ministri zdravlja, unutrašnjih poslova, saobraćaja, prosvjete i finansija.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS istakao je da je u prethodnom periodu postojao značajan priliv sredstava za povećanje bezbjednosti koji je proisticao iz zakona o obaveznom osiguranju vozila, gdje je izdvajano jedan odsto ali Narodna skupština RS nije prihvatila da se ova mjera produži.

“Danas smo donijeli zaključak da su ta sredstva bila opravdana i da su se dobro trošila i da je na taj način povećana bezbjednost saobraćaja”, rekao je Trninić.

Komentarišući podatke o broju stradalih Trninić je istakao da je broj smrtno stradalih u prošloj godini veći u odnosu na 2017. godinu ali i značajno manji u odnosu na 2011. godinu kada je donesena strategija a kada su poginule 162 osobe.

“Nismo zadovoljni to moramo unaprijediti i danas smo razgovarali na koji način to možemo učiniti”, rekao je Trninić i najavio niz edukativnih, preventivnih te represivnih aktivnosti.

Krsto Lipovac, šef katedre za bezbjednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu Beograd istakao je da su u RS-u u proteklih 20 godina postignuti odlični rezultati jer je broj poginulih prije 20 godina bio 260, a sada je 130, te da je za dalje rezultate u poboljšanju bezbjednosti saobraćaja potrebno preduzeti. Naglasio je da je nakon ovakvog napretka potrebna koordinacija svih institucija.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.