BiH će dobiti kandidatski status tek kad Hrvatska bude na čelu EU?

Vijesti 21. feb 201917:12 > 19:13
Anadolija

Ova godina je za Bosnu i Hercegovinu trebala biti prekretnica na evropskom putu, prvenstveno zbog dugo čekanog kandidatskog statusa. Međutim, kašnjenje u slanju odgovora na dodatna pitanja, predizborna kampanja i kompleksnost političke situacije, doveli su u pitanje zeleno svjetlo iz Brisela. Kada i kako će Bosna i Hercegovina napraviti naredni korak prema Evropskoj uniji, ne mogu pretpostaviti ni aktuelni zastupnici u Evropskom parlamentu.

Slanje odgovara na dodatna pitanja u Brisel mogao bi biti tek početak poteškoća za Bosnu i Hercegovinu. Zemlje koje su ranije pristupile Uniji, u pravilu su dobivale dodatne uslove, a njih za Bosnu i Hercegovinu traži i visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Moje mišljenje je da bi se trebao dobiti raniji kandidatski status i kasno članstvo, odnosno članstvo kada se ispune uslovi. Ne koristi se samo retorika, već i konkretna djela poput glorifikacije ratnih zločinaca i omalovažavanje haških presuda”, podsjeća Inzko.

Sličnog je stanovišta i Rumunija, sadašnja zemlja predsjedavajuća, čiji je ministar za evropske poslove nedavno poručio da nema pozitivnog mišljenja bez provođenja presude Sejdić-Finci.

“Podsjećam da će, kod izrade mišljenja, Komisija obratiti posebnu pažnju na provedbu presude Sejdić-Finci. Znamo da se trenutno kao konstituirajući narodi u Bosni i Hercegovini spominju Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Međutim, potrebno je zaštititi i načela jednakosti svih građana i nediskriminaciju”, poručuje George Ciamba, rumunski ministar za evropska pitanja.

Detalje donosi Esmir Milavić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.