Mladen Bosić za N1: SDA je Dodiku dala ključ

Vijesti 21. feb 201917:37 > 18:16
N1

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da je Stranka demokratske akcije ključ zakonadavne vlasti na državnom nivou - dala Miloradu Dodiku.

On je pojasnio kako je u Narodnoj skupštini Republike Srpske potrebno 14 glasova da bi delegat prošao u Dom naroda državnog Parlamenta. Srpska demokratska stranka čiji je član, imala je 14 glasova dok je Savez nezavisnih socijaldemokratskih imao dvostruko više. Šta se, potom, dogodilo?

‘Mislim da je čitava ta politička scena izgubila razum. Način na koji se biraju poslanici iz Republike Srpske u Dom naroda, ovaj put je trebalo 14 glasova u Narodnoj skupštini da bi delegat prošao u Doma naroda. SDS je imao 14 glasova, SNSD je imao 28. Oni su dobili četiri delegata tako što su sve satelitske stranke natjerali da svoje glasove daju listama SNSD-a. Najveće iznenađenje za mene je to što je SDA omogućila SNSD-u. SNSD i HDZ su dobile većinu i kontrolu Doma naroda. Po kojoj logici bi neko dao bilo kojoj stranci da ima ključ? SDA je obezbijedila HDZ-u i SNSD-u ključ zakonadavne vlasti. Ne znam šta se moglo istrgovati za tu uslugu”, ocijenio je Bosić u razgovoru s Emelom Burdžović.

N1

Da je SDA, svoje glasove dala Mladenu Ivaniću…

Nije tačno da bi bilo isto s njima ili bez njih. Nović, Špirić i ja smo dobili po 14 glasova od svojih stranaka. Sljedeća dva delegata su dobila po 12. U tih 12 glasova se nalaze tri glasa SDA. Ivanić je imao devet glasova od svoje stranke. Da SDA nije glasala za SNSD, žrijeb bi odlučio. Da je SDA dao glasove Ivaniću, Ivanić bi bio i onda bi to bila drukčija situacija. SDA je Miloradu Dodoiku dala ključ zakonodavne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine”, dodao je on.

Govoreći o potezima Dragana Čavića, rekao je da je posrijedi pojava koja je zahvatila čitavo društvo – nedostatak bilo kakvog obraza.

”Ja Dragana Čavića znam dugo kroz politički rad, nametnuo se kao jedan od najžešćih opozicionara. On je svojim glasačima pričao jedno, dobio je glasove i ušao u Skupštinu. Mislim da se tu radi o jednoj pojavi koja je zahvatila čitavo društvo, nedostatak bilo kakvog obraza u politici. Znam kako na to gledaju njegovi vozači. Ne mogu da vjerujem da je zarad funkcije bio spreman da ljudi jednostavno pred kraj političke karijere. Nije on jedini”, potcrtao je on.

Bosić je govorio o odnosu s Vukotom Govedaricom, stanju u SDS-u i ostalim aktuelnim temama. Uskoro kompletan razgovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.