Azinović o povratku ratnika iz Sirije: Ljudi ne razumiju, oni nisu na slobodi

Vijesti 21. feb 201917:50 > 19:08
N1

Od poziva Sjedinjenih Američkih Država upućenog zemljama koalicije da preuzmu svoje državljane, zarobljene borce tzv. Islamske države iz Sirije i procesuiraju ih, traje rasprava o pojedinačnim odlukama zemalja – šta učiniti. Još uvijek nema zvanične odluke o tome hoće li Bosna i Hercegovina, kada, i na koji način primiti nekolicinu zarobljenih boraca, državljanina BiH.

Procjene su da se među zarobljenim stranim borcima terorističkih organizacija u Siriji, koji su bili glavna tema nedavne poruke američkog predsjednika zemljama koalicije, nalaze dva bosanskohercegovačka državljanina. Saznanja ukazuju na to da su Ibro Ćufurović i Armin Čurt pritvoreni u zatvorskom dijelu kampa Roj na sjeveru Sirije, uz još jednog njemačkog državljanina porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Nadležni vrše provjere, te još uvijek nije jasno – hoće li, kada i koliko onih koji su se borili u terorističkim formacijama stići u BiH.

“Ako i budemo prihvatali nekoga ko je naš državljanin, vidjećemo – da li je počinio neko djelo, da li je učestvovao u nekim nedozvoljenim aktivnostima i ako jeste istog momenta da bude procesuiran”, poručuje Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Ukoliko stignu – dvojica, trojica ili više njih sa sarajevskog aerodroma biće sprovedeni u nadležne bezbjednosne agencije.

“Ono što je važno, a što se često iz medijskog diskursa ne razumije, radi se o ljudima koji su trenutno u zatvoru, ne radi se o ljudima na slobodi – za koje ne znamo tačno ni gdje su, ni koliko ih je. Prema tome, panični naslovi u medijima stvarno ne pomažu u ovom slučaju jer koliko se da procjeniti radi se o dvije osobe – o dva muškarca. Znamo, ukoliko su medijski naslovi tačni, o jednoj osobi koja je sigurno na crvenoj potjernici Interpola. Radi se o osobama koje kada budu izručene ovdje, biće privedene, saslušane. Ukoliko bude elemenata, a čim ste na crvenoj potjernici Interpola zbog učešća u ISIS-u, ako bude dovoljno elemenata podignuće se optužnica, biće suđenje, pravomoćne presude i zatvor”, pojašnjava Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma.

U žiži bezjednosnih rasprava i dalje je Trumpova poruka da Velika Britanija, Francuska, Njemačka i drugi saveznici preuzmu i procesuiraju oko 800 boraca ili će Sjedinjene Američke Države, u suprotnom, biti prisiljene da ih puste na slobodu. Šta učiniti – pitanje je sa kojim se suočavaju sve zemlje koalicije.

“Mislim da je ovo jedan od najvećih izazova pred nama u narednim mjesecima. Bili smo dovoljno uspješni u okviru međunarodne koalicije u borbi protiv tzv. ISIS-a. Mi podržavamo tu borbu protiv tzv. ISIS-a, oni su izgubili 98% teritorija koji su imali ranije. Najveći izazov će biti da se ne dozvoli povratak u Evropu. (Iako su pojedini evropski državljani?) Mislim da je to jedan od najvećih izazova da zadržimo zapadnobalkansku rutu zatvorenu onoliko koliko je to moguće i da postavimo prepreke na putu u cilju sprečavanja njihovog povratka u Evropu. To je izazov i to mora biti urađeno”, smatra Peter Szijjarto, ministar spoljnih poslova Mađarske.

“Odluka nije donesena i neće biti donesena na nivou Evropske unije, to ostaje nacionalna nadležnost, ali sam ponudila zemljama članicama našu pomoć u radu na idejama kako koordinisati pozicije. Imamo veoma teška i osjetljiva pitanja koja uključuju i djecu koja su rođena i odgajana u vrijeme dok su njihovi roditelji ili jedan od roditelja bili strani borci. Tu je pitanje vladavine prava i pokrivanja područja kako se ne bi kreirao bilo kakav vakum kada je u pitanju zaštita prava naših građana po pitanju sigurnosti”, kaže Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za spoljnu i bezbjednosnu politiku.

Paraleno se vode i razgovori, ali još nema ni odluke o eventualnom povratku žena i djece iz kampova u Siriji. Nadležni poručuju da vrše provjere. U kampu Roj na sjeveru Sirije od septembra 2017. godine nalaze se tri bosanskohercegovačke državljanke sa devetoro djece. Uputile su apel nadležnim institucijama da garantuju njihov povratak u državu, a u kontaktima sa članovima porodica svjedoče o lošim uslovima u kampu, nedostatku pitke vode, te epidemijama zaraznih bolesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.