Ivan Begić za N1: Strah me otići na trg i u policiju

Vijesti 22. feb 201908:56 > 09:02
N1

Ivan Begić, saradnik Draška Stanivukovića, zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za N1 je govorio o aferi "Poligraf", koja je obilježila posljednje zasjedanje NSRS.

Podsjetimo, nakon što je poslanik Draško Stanivuković u parlamentarnoj sali pokušao pustiti audio snimak na kojem se, kako je rekao, prijeti smrću njegovom saradniku Ivanu Begiću, reagovali su iz policije. Stanivukovića i Begića terete za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje. S druge strane, kako kaže, policija ne negira vjerodostojnost snimka.

On je na samom početku razgovora kazao da je MUP RS sam sebe demantovao svojim saopštenjima.

“Rekli su da je snimak lažan, pa su onda pokrenuli postupak protiv svog policajca. Pokrenut je disciplinski postupak. Ne znam kako je nastao, nastao je od njihovih ljudi. Ja ga nisam mogao napraviti jer ostavite mobilni aparat, uređaj. Smiješno je i kada vam neko prijeti smrću – da bi možete razmišljati o tome da snimate. Smiješna je to stvar”, izjavio je za N1.

On je u PU Banjaluka, kako je kazao, pozvan kao svjedok oštećenog Draška Stanivukovića, kojem je nekoliko dana prije poziva – slupan automobil u dvorištu porodične kuće.

“Bio sam pozvan jer sam ja zadnji vozio taj automobil i tu ga parkirao. Oni su mene pozvali na poligraf. 13. februara, kada sam došao u policiju, nastale su prijetnje jer nisam htio da promijenim svoju izjavu. Rekli su mi da se moja izjava ne uklapa. U šta se ne uklapa – ne znam”, rekao je.

Da li je odbio poligraf, kako su pojedini mediji to naveli?

“Poligrafsko testiranje nisam odbio. 12. februara su ATV, RTRS i Srna objavili oko 17:00 sati da sam odbio poligraf. Nisam imao priliku odbiti poligraf jer me niko nije pozvao u policiju. Tek sam 13. otišao u policiju i rekao sam da želim da idem na poligraf samo ako demantuju javno da sam to testiranje odbio”, poručio je Begić.

Istakao je da ne zna koji je bio cilj te dezinformacije, a ako bude išao na poligraf – tražit će da ga vrši neka druga agencija, a ne MUP RS.

U razgovoru u Novom danu on je kazao da je godinama blizak saradnik Stanivukovića, te da nema funkcija u stranci. Radi i kao urednik dva lokalna portala, a politički je aktivan od 16. godine.

Upravo kao novinar 25. decembra 2018. godine bio je na Trgu Krajine u Banjaluci.

“Tu sam došao kratko, na pola sata, došao sam zabilježiti fotografije. Imao sam istaknutu akreditaciju. Prišao mi je policajac i rekao da me liše slobode. Pružio sam pasivni otpor, a onda me četiri-pet policajaca unijelo u kombi. Policajac mi je tada rekao da me vodi na mjesto gdje me smije tuži, a ne tu pred narodom”, ispričao je za N1.

“Izveli su me iz kombija, na najbrutalniji način uveli u stanicu, tu su me udarali u prsa, stomak i ulice. Ministar Lukač je ombudsmenu za ljudska prava napisao da taj dan nije bio prekomjerne upotrebe sile. Tu se navodi da su netačne informacije da me bilo koji policajac udario”, kazao je Begić.

On je kasnije zamolio MUP RS da objave snimke iz hola stanice i unutrašnjosti, ali oni to nisu uradili.

“Vjerovatno su ih i izbrisali”, prokomentarisao je Begić za N1.

Konstatovao je da je u Banjaluci ugušen svaki oblik javnog okupljanja, što je presedan u bilo kojoj demokratskoj državi.

“Ne možete potpisati peticiju, pravdu za ubijeno dijete. Što se tiče Davora Dragičevića, opravdavam ga. ima jednostavno objašnjenje za bilo šta – njemu su ubili dijete”, kazao je.

“Strah me otići na Trg. Strah me otići u policiju. Hoće li me pritvoriti, batinati. Razgovarao sam i sa ljudima iz međunarodne zajednice. Nedopustiva je zabrana javnog okupljanja na način kako to radi MUP”, rekao je Begić.

Kazao je i to da je snimak koji je Stanivković pustio u NSRS autentičan, a da su postupci MUP-a RS izazvali revolt – koji bi mogao i da plane.

“Čudno je što MUP terorizira ovaj narod. Kako će se sve završiti – ne mogu o tome govoriti. Snimak je autentičan, meni se prijeti i to je samo blaži dio prijetnji koji mi je upućen u PU Banjaluka od Miloša Bandića. Njegove kolege su ga prepoznale, zbog njega vlada strah i među inspektorima”, poručio je Begić.

“Čovjek koji je meni prijetio smrću je dobio disciplinski postupak, odbit će mu malo od plate. Ostat će mu sve ostalo”, poručio je Begić.

Za kraj kazao je da od tog postupa ne očekuje ništa, a siguran je i u to da postoje slični snimci i za neke druge ljude.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.