Poruka iz Evropske komisije Bosni i Hercegovini

Vijesti 22. feb 201910:30 > 10:34
Screenshot/EBS

Vlasti Bosne i Hercegovine bi prema najavi predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika trebale do danas dostaviti odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije koji su u Bosnu i Hercegovini stigli još polovinom prošle godine.

Odgovori koji su trebali Briselu biti vraćeni do početka oktobra 2018. godine su trebali omogućiti izradu Mišljenja Evropske komisije i dovesti do dobijanja kandidatskog statusa za našu zemlju. Zbog neodgovornosti bh. vlasti niko pa ni Evropska komisija ne može reći kad će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status, a to je za N1 potvrdila i glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič.

“Evropska komisija se nada što skorijem prijemu odgovora na naša dodatna pitanja od vlasti Bosne i Hercegovine za pripremu Mišljenja na aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. U ovom trenutku bez da smo vidjeli i analizirali sadržinu odgovora Bosne i Hercegovine na naša dodatna pitanja ne želimo spekulirati o konkretnom datumu objave Mišljenja”, navela je Kocijančič.

Podsjetimo jučer je u izjavi za N1 eurozastupnik Jozo Radoš kazao kako Bosna i Hercegovina ne može uskoro očekivati kandidatski status od Unije, ali da se isto tako ne treba nadati ni posebno povlaštenom statusu. Veliku prepreku narednim koracima Bosne i Hercegovine mogla bi predstavljati činjenica da se za dodjelu kandidatskog statusa traži jednoglasna odluka Evropskog vijeća odnosno svih šefova država i vlada 27 zemalja članica.

“Buduće Mišljenje, ali i prateći analitički izvještaj, će dati cjelovitu mapu puta za reforme, uključujući institucionalne i funkcionalne reforme, fundamentalna prava i reforme javne uprave koje vlasti u Bosni i Hercegovini moraju učiniti kako bi napravili napredak na putu evropskih integracija zemlje. Bazirano na Mišljenju Komisije i njegovim zaključcima, zemlje članice Evropske unije će odlučiti, jednoglasno, o narednim koracima Bosne i Hercegovine na evropskom putu”, ističe Kocijančič.

Dodatna otežavajuća okolnost za Bosnu i Hercegovinu bi mogli biti i dodatni uslovi koji bi došli uz kandidatski status, a koje su u jednom ili drugom obliku u posljednjih nekoliko dana zatražili visoki predstavnik Valentin Inzko i rumunski ministar za Evropu George Ciamba.

Rumunski ministar je posebno istakao implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, dok je visoki predstavnik Valentin Inzko kazao kako se on zalaže za model “rani kandidatski status, kasno članstvo u EU”, što bi značilo da bi put Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u Uniji bio dodatno usporen.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.