Prof. Imamović: Bez obzira koliko je o Sarajevu rečeno, nikada nije dovoljno

Vijesti 22. feb 201910:48 > 10:52
N1

Međunarodnu naučnu konferenciju "Isa-beg Ishaković" danas je u sarajevskoj Vijećnici otvorio historičar, prof. dr. Enver Imamović, govoreći da će učesnici iznijeti najnovija dostignuća o pitanju poznavanja Sarajeva.

“Bez obzira koliko je o Sarajevu rečeno, nikada nije dovoljno. Zato ću danas u okviru svog predavanja govoriti o tome kada su se na ovom prostoru prvi put ljudi naselili, a to je bilo prije 5.000 godina”, rekao je Imamović.

Ukazao je da je Isa–beg Ishaković Vakufnamom 1462. godine odredio današnje Sarajevo i budući izgled grada sa kaldrmisanim sokacima, avlijama, šadrvanima i česmama.

“Porodica Ishakovići je jedina na ovim prostorima svojim vakufskim dobrima i zadužbinama doprinijela nastanku Sarajeva. Oni su i kao vojskovođe i kao državnici osnivali škole, edukativne centre, čaršije i sve ono šo razvija jedno mjesto kao urbanu sredinu”, rekao je historičar prof. dr. Enes Pelidija.

Konferenciju je organiziralo Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković uz pokroviteljstvo Gradske uprave.

“Nadamo se da ćemo kroz naučni program potaknuti diskusiju o liku i djelu Isa-bega, kao i njegovom uticaju na region. Također, želimo napomenuti javnost da grad Sarajevo puni 557 godina i na taj način obilježava kulturnu baštinu različitih vjera i kultura u srcu Evrope”, poručio je predsjednik Udruženja Elvis Pivić.

Za ovogodišnju konferenciju posebno su pripremljeni naučni radovi koji na bazi činjenica predstavljaju ogroman trag koji je Isa-beg ostavio na našim prostorima.

Bit će predstavljeni radovi gostujućih autorica, profesorice Univeziteta u Edinburgu Ines Aščerić-Todd o temi “Uticaj derviša u formiranju urbanih sredina u Bosni” dok će dr. Vesna Miović sa Sveučilišta u Dubrovniku objaviti rad “Isa-beg Ishaković i Dubrovčani”.

O tome ko je zapravo bio Isa-beg Ishaković govorit će profesor na Univerzitetu u Skoplju Ferid Muhić, a profesor Ismet Bušatlić predstavit će rad o temi “Gazi Isa-beg i djeca bosanskog kralja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.