Fadil Novalić: Rast penzija za 44 KM u kratkom periodu

Vijesti 22. feb 201912:01 > 12:04
N1

Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine najniža penzija povećana je sa 348 KM na 359 KM, odnosno za 11 KM. Novinari su premijera Federacije BiH Fadila Novalića upitali da li je to dovoljno.

“Kada smo prihvatili dužnost 2015. godine – minimalne penzije su bile 326 KM. Imali smo deficit budžeta i kašnjenje od mjesec i pol. Danas smo se izvukli iz toga. Sada imamo mnogo bolju osnovu, mnogo bolji zakon da u narednom periodu rješavamo probleme penzionera”, izjavio je Novalić.

VEZANA VIJEST

“11 KM nije puno, ali prošle godine smo podigli dva puta penzije za 11 KM, i ove godine ćemo dva puta. To je već 44 KM u kratkom periodu”, poručio je Novalić.

On je istakao da je cilj Vlade da u novom mandatu minimalna penzija bude preko 400 KM, budući da 40 posto penzionerske populacije spada u tu kategoriju, kako je i sam naveo.

“Društvo se obavezalo da će penzionere dizati ako postoji ekonomski rast i rast cijena. Htjeli smo da ukinemo zavisnost između penzija i da li neko plaća ili ne plaća od javnih preduzeća”, pojasnio je premijer Novalić.

Za realizaciju te odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u “Službenim novinama FBiH”, Vlada će zadužiti Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema prikazanom finansijskom stanju Federalnog zavoda i procjenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih penzija za 3,2 posto, a imajući u vidu rast BDP-a, konstatovano je da postoje realne finansijske mogućnosti za povećanje, potvrđeno je Feni iz premijerovog ureda.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.