Teologija-istina-pomirenje: Po čemu je BiH jedinstvena u svijetu?

Vijesti 22. feb 201912:47 > 12:51
Screeenshot

Dekani Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" iz Foče i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu - Darko Tomašević, Vladislav Topalović i Zuhdija Hasanović - na šestom simposionu "Teologija u javnoj sferi", održanom u Trebinju, govorili su na temu "Teologija-istina-pomirenje: Pojam mira u svetim spisima".

Dekani su, osim toga, govorili i o prvom zajedničkom master studiju “Međureligijske studije i izgradnja mira”, koji provode navedena tri fakulteta. Takav primjer je, do sada, nezabilježen u svijetu.

Osim navedenog, u okviru simposiona, otvorena je i izložba “Lično” autora Velije Hasanbegovića, kojoj je prethodilo javno svjedočenje žrtava rata o patnjama koje su doživjeli tokom rata. Među ostalima, u publici su bili vladika Grigorije, vladika Dimitrije i muftija Mostarski Salem ef. Dedović.

Panel “Teologija-istina-pomirenje: Pojam mira u svetim spisima” i izložba “Lično” održani su uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima, u okviru šestog simposiona “Teologija u javnoj sferi”, koji organizuje Centar za filosofiju i teologiju Trebinje.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.