Stanivuković priprema zakon o zabrani zastrašivanja

Vijesti 22. feb 201913:22 > 13:25
N1

Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uskoro će u skupštinsku proceduru uputiti nacrt zakona o zabrani zastrašivanja.

Stanivuković je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da se “danas vraća sa novim idejama”, obzirom da se nije pojavljivao u javnosti proteklih sedam dana.

“Moj cilj nije moja bezbjednost nego svih građana, zbog toga se ovdje nalazi nacrt zakona o zabrani zastrašivanja. Ovakav nacrt koji razrađujemo ima cilj da naše zakonodavstvo prepozna elemente sijanja straha i zastrašivanje i da osobe koje imaju javnu funkciju budu koristile svoju poziciju da zastraše narod kako bi dobili ličnu korist ili dobro za svoju stranku bude krivično odgovorna, sa mogućnošću zatvorske kazne”, kazao je Stanivuković i dodao da sve zemlje Evropske unije imaju ovakav zakon.

On je istakao da će sve ambasade u BiH obavjestiti o dešavanjima u Banjaluci i RS-u.

“Tražiću podršku, zaštitu i njihovo izjašnjenje”, kazao je Stanivuković.

Dodao je i da je “pritisak javnosti urodio plodom”.

“Policija kruži oko moje kuće, obezbjeđuje moj porodični dom”, rekao je Stanivuković i na pitanja novinara dodao da je preduzeo i lične mjere obezbjeđenja.

Dodao je da je povodom audio snimaka koje je objavio, a odnose se na prijetnje njegovom saradniku Ivanu Begiću, sutra pozvan na saslušanje, te da će se odazvati na ovaj poziv iako nema veze s tim jer je u vrijeme nastanka snimka bio u prostorijama Narodne skupštine RS.

“Sve proizilazi iz ‘afere pelene’ gdje su pojedini ljudi htjeli da se obogate na bolesnom stanovništvu”, rekao je Stanivuković i najavio da će u ponedjeljak “slučaj pelene” podnijeti nadležnom tužilaštvu, a od Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a tražiti da se vrati stari pravilnik odnosno mogućnost izbora pelena korisnicima.

Anja Petrović, portparol PDP-a istakla je da su u ovoj stranci zaključili da su korektni zaključci Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS.

“I dalje tražimo da se otkriju odgovorni za sva dešavanja u prethodnom periodu od uništavanja imovine Draška Stanivukovića, do prijetnji i zastrašivanja i da se odgovorni adekvatno sankcionišu. Od tih zahtjeva nećemo odustati”, rekla je Petrović.

Istakla je da Stanivuković nije jedini koji trpi zastrašivanja, već u Banjaluci već godinu dana mnogi građani trpe ucjene, pritiske, nepravdu, poniženja i zastrašivanja te da neće odustati da se sankcionišu odgovorni i da prestane takav odnos prema drugim građanima.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.