"Zatvorit ćemo ulaz na Mostarskom raskršću i Ivan-sedlu"

Vijesti 22. feb 201917:22 > 19:18
N1

Nakon što je istekao rok koji su vlasti Unsko-sanskog kantona dale Međunarodnoj organizaciji za migracije i vlastima Bosne i Hercegovine, Vlada ovog kantona u narednom periodu namjerava određeni broj migranata prebaciti u Kanton Sarajevo, tačnije u kasarnu Ušivak. Odluku o premještanju migranata donio je Operativni štab za migracije na čelu sa ministarstvom sigurnosti BiH, a zbog svega negoduju iz Općine Hadžići, navodeći kako je plansko i efikasno rješavanje problema migrantske krize izostalo. Posljedice trpi samo nekoliko općina u Federaciji

Hitno rasporediti težište migrantske krize širom BiH, poruka je lokalnih vlasti u Hadžićima. Ukoliko država ne poduzme odgovarajuće mjere načelnik Hadžića Hamdo Ejubović ne isključuje ni mogućnost zatvaranja prilaza ovoj općini.

“Mi ćemo sebi napraviti krizni štab, mi ćemo komandovati svojom situaciom i vidjet će onda kada se izrodi općina Hadžići, kad zatvori prilaz i ulaz na Mostarskom raskršću i na Ivan-sedlu, onda će se svi baviti nama. Oni su smješteni u kontejnere, kontejnere možemo poredati od istočne granice BiH do zapadne, uvijek ima slobodnih 10 duluma zemlje na kojima se to može uraditi i to bi trebalo da oni poduzmu, da rasteretimo na više područja”, smatra Ejubović.

Brinu se i zbog promjene demografske slike Ušivka i Donjih Hadžića, te zbog sigurnosne situacije. Građani kažu ljudima treba pomoći, ali i da je neophodan veći angažman države.

Da je teret migracija neophodno rasporediti ravnomjerno na cijelo područje BiH, smatraju i u Međunarodnoj organizaciji za migracije.

“Trenutna situacija nije toliko loša, svi migranti koji se nalaze na području USK smješteni su unutar prihvatnih centara. Trenutno imamo i nekih 300-400 slobodnih mjesta za smještaj eventualno novih migranata. Drugo je pitanje i poseban izazov ukoliko dođe do velikog povećanja broja migranata na proljeće, onda će nam biti neophodna pomoć države kako bi se pronašli novi smještajni kapacitetu”, kaže Peter Van Der Auweraert.

I u Hadžićima i u USK od države traže jasnu strategiju upravljanja migrantskom krizom, kako bi se znale tačne nadležnosti i obaveze svih nivoa vlasti.

“Mi tog dijela nemamo. Znamo da je nadležno Ministarstvo sigurnosti, i nije rješenje problema tako što ću ja svoj problem izmjestiti u dvorište drugog grada. Jasno se ovdje danas potvrdilo da onu priču koju smo imali 2015. da smo spremni za migracije, da imamo 5.000 smještajni kapacitet…danas smo dobili potvrdu da nismo bili spremni”, ističe premijera USK, Mustafa Ružnić.

Od početka godine registrirano je više od hiljadu i po ilegalnih migranata u BiH, dok je u prihvatnim centrima trenutno smješteno oko 3.500 migranata.

“Nešto migranata biće prebačeno sigurno u Ušivak, ne taj broj, to je prevelik broj 250, a svi oni koji su skloni vršenju manjih krivičnih djela i koji su bili u fokusu prekršajnih djela, bit će stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima”, tvrdi Slobodan Ujić.

A migracioni tokovi neće stati, kažu u Službi za poslove sa strancima. U ovoj godini očekuju povećanje broja migranata, ali potrebe za povećanjem smještajnih kapaciteta nema , jer kako navode migranti Bosnu i Hercegovinu ne vide kao svoju krajnju destinaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.