Imamović: Biračima se ne smije slagati

Vijesti 22. feb 201918:03 > 18:21
N1

Čitanje i pisanje mi pomažu da se saberem. To je nešto u čemu ja uživam, kazao je danas povodom promocije svoje knjige "Ljetopis Kralju Tvrtku" gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Imate biografiju, dakle Tvrtko I Kotromanić postaje banom sa 15 godina. Okružen je moćnim vladarima, u Srbiji je to car Dušan Silni u čitavom Ugarskom kraljevstvu je Lajoš prvi i bio je osuđen na veliku krizu odmah na početku. Bio je zatočen, a postao je najveći, veći od svih tih kraljeva a nikoga nisu podcijenili kao njega”, kazao je Imamović za N1.

Uspio je odbiti invaziju na BiH u dvije bitke pobjediti najmoćnijeg evropskog kralja Lajoša (Ljudevita) velikog i to kao ban. Širio je kraljevstvo na način da ga mole da ih uzme u svoje kraljevstvo. Događa se smrt cara Dušana i sina, Raška dolazi u krizu i on pomaže knezu Lazaru i on dobija dio današnje Srbije i proglašava se kraljem i Bosne i Raške. Bio je što bi popularno kazali “3 u 1”, i Bošnjak i Srbin i Hrvat, nekako mi je to ono što je načelo ZAVNOBiH-a“, dodao je Imamović.

Politika ili književnost?

Mene jedno od drugoga odmara. Ja sam bio pravnik, pa sam bio pomoćnik javnog pravobranioca, pa sekretar. Radio sam u različitim službama, ali sam počeo pisati romane, ne mogu više pričati o pravu. Jedno od drugoga me odmara. Čitanje i pisanje mi pomažu da se saberem. To je nešto u čemu ja uživam. Jednom u pet godina objavim knjigu. Posao je obaveza, imate stvari koje ne biste radili ali ih radite jer su tu“, ističe Imamović i poručuje:

Ono što mene najviše zanima je država BiH i grad Tuzla, to je moj posao. Jedno su predizborna obećanja, a drugo je broj glasova koji se osvoji. Poslije izbora, po mom mišljenju je zabrana likovanja i drugo, ne smije se biračima slagati. Ono što si obećao biračima, to moraš ispuniti“.

Kada je riječ o posljednjoj sjednici GO SDP BiH u Sarajevu, Imamović je kazao:

Ja nisam iz TK, ja sam iz Bosne i Hercegovine, grada Tuzle. Normalno da ljudi imaju različita mišljenja, imali smo tolerantnu i plodnu raspravu. Određeni broj članova GO je govorio zašto bi po njihovom mišljenju bilo pametno da se uđe u koaliciju, a drugi broj zašto ne bi. Mislim da su stvorena dva bloka bez opozicije. Skoro da gospodin Dodik nema opozicije, i gospodin Čović. Sada se postavlja pitanje da li gospodin Izetbegović ima opoziciju?“.

Uskoro video.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.