Suada i Muše – priča o pravoj ljubavi koja traje 50 godina

Vijesti 23. feb 201916:45 > 20:50
N1

Mulimedijalni umjetnički program "Suada i Muše: Fudbaler i balerina" upriličen je sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Riječ je o promociji knjige, izložbi i projekciji filma o životu, karijerama i ljubavi istaknute primabalerine Sarajevskog baleta Suade Kavazović Mušović i Džemaludina Mušovića, fudbalera, trenera i selektora koji ove godine obilježavaju 50 godina zajedničkog života.

Sinoć je u Narodnom pozorištu ispričana istinita priča. Priča o pravoj i neprolaznoj ljubavi, karijeri i životu dobro poznatih bh. velikana Suade i Mušeta. Šesnaest fotografija postavljenih u foajeu Narodnog pozorišta uz knjigu i igrani film govore o karijeri Suade i Mušeta, ali ipak najviše o njihovoj ljubavi, koja pobjeđuje sve.

Ideju za knjigu dao je pokojni novinar Oslobođenja Dinko Omeragić, koji je prije smrti napisao prvi dio knjige o bračnom paru Mušović. Nedovršeno djelo ostavio je u amanet svojim sinovima Danijelu i Darku.

Moram reći da sam veoma sretan što je ideja mog oca Dinka Omeragića na kraju doživjela svoju punu realizaciju i završetak knjige i što ćemo večeras da prisustvujemo jednoj divnoj promociji jednog značajnog djela i sa kulturnog aspekta za našu zemlju i sa svakog drugog. Mislim da je ovo zapravo kruna i njihovog braka i života kojoj ćemo večeras svjedočiti“, izjavio je Danijel Omeragić, sin Dinka Omeragića.

Književnica Indira Sučuk Sorguč završila je knjigu te je konceptulalno uobličila u jedinstvenu monografiju.

Najvažnije u svemu je to što činimo da naši velikani zapravo dobiju mjesto kakvo zaslužuju u bilo kojem vremenu. Oni su velikani bili, ostali i biće tako da je meni najveća unutrašnja satisfakcija to što Suada i Muše imaju ponovo svoju noć i što smo uradili ono što treba da uradi svaki hroničar stvarnosti“, navela je Indira Kučuk-Sorguč, autorica knjige, filma, izložbe.

Cjelokupnu promociju kroz prigodan umjetnički program, upotpunili su i mladi članovi Sarajevskog baleta koji su istakli da je ovo trenutak o kojem svi oni, koji bar malo zakorače na scenu, sanjaju.

Moram da priznam da je velika čast. Moram i da kažem da sam imala tremu, ipak je Suada vrhunska balerina koja mislim i dan-danas kada bi igrala na sceni u današnje vrijeme bi bila besprijekorna tako da stvarno je velika velika čast imati je na sceni danas i nastupati za nju“, kazala je balerina Tamara.

Slučajnost ili sudbina, sada više nije ni bitno. Istinita priča o istinskoj ljubavi dogodila se u Sarajevu. Ovo je priča iz jednog prekrasnog vremena, u kojem su nastali prvi koraci Sarajevskog baleta. Vrijeme njihovih karijera je možda prošlo, ali vrijeme ljubavi i dalje traje i trajaće kroz napisane stranice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.