Šta kažu građani Sarajeva i Banjaluke o presudi Karadžiću

Vijesti 23. feb 201920:32 > 20:37
N1

Pitali smo građane Sarajeva i Banjaluke šta misle o presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, a sudeći po njihovim odgovorima, stavovi su podijeljeni.

“Očekujem da ga puste zato što je heroj, zato što nam je napravio Republiku Srpsku”, kazao je jedan Banjalučanin.

“Očekujem oslobađanje i smatram da nije kriv”, mišljenja je građanin Banjaluke.

“Ja mislim da nije bilo samo u Srebrenici, da je bio genocid u Prijedoru, istočna Bosna, Foča i tako dalje i da to treba sve objediniti i sastaviti”, kazao je jedan Sarajlija.

“Očekujem pravdu. Zna se šta je čovjek prouzrokovao, zna se šta je proklamovao, zna se šta je rukovodio, sve se zna, cijeli svijet to zna, a sad ćemo vidjeti dokle će nas evropska politika dovesti”, istakao je jedan od prolaznika u Sarajevu.

Podsjetimo, 20. marta Radovanu Karadžiću bit će izrečena drugostepena presuda, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove. Bivši predsjednik Republike Srpske nepravosnažno je osuđen na 40 godina zatvora, a na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, što je učinilo i Haško tužiilaštvo. Radovana Karadžića terete po dvije tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.