Borenović: Ključni cilj novi izborni zakon i fer izbori

Vijesti 24. feb 201916:49 > 16:51
N1

Partija demokratskog progresa (PDP) nastavit će odgovorno i snažno opoziciono djelovanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predlažući zakonska rješenja iz Programa obnove RS – rekao je danas predsjednik te stranke Branislav Borenović.

Nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a, on je dodao da će poslanički klub predlagati zakonska rješenja kako bi pomogli građanima RS.

PDP da će, kaže, kao ključni cilj tražiti izmjene ili usvajanju novog Izbornog zakona kako bi, kaže Borenović, imali poštene izbore i realne rezultate izborne volje građana.

“Tražit ćemo da se mijenjaju i zakonska rješenja o javnim servisima, jer smatramo da tu ima mnogo nekorektnog obračuna sa političkim neistomišljenicima”, dodao je Borenović u izjavi novinarima.

Istaknuto je da se moraju čuvati najvažnije odrebe Dejtonskog sporazuma, koje predviđaju dvoentitetsko uređenje BiH, s jasnim i nepromijenjenim nadležnostima RS-a.

Borenović je rekao i da će PDP tražiti da se pravosudna i policijska tijela u RS-u odnose efikasnije i profesionalnije kako bi se došlo do istine o svim ubistvima, krivičnim i koruptivnim djelima.

Najavio da će Sabor stranke biti održan u Banjoj Luci 28. septembra, kada će biti izabrano novo rukovodstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.