EU traži zaštitu individualnih prava u BiH

Vijesti 24. feb 201918:33 > 19:06
N1

Do kraja godine, BiH bi trebala dobiti status kandidata; to je potvrđeno i prilikom nedavne posjete Predsjedništava BiH zvaničnom Briselu, no i tada je naglašeno kako to mora zaslužiti rješavanjem problema koji su prepreka njenom evropskom putu.

Od tehničkih, do političkih, ili kako je danas upozorio savjetnik za vanjske poslove u Predsjedništvu BiH:

BiH se mora pokazati ozbiljnom u dobijanju kandidacijskog statusa. I ono što je prvo rečeno, niste u stanju ni tehničko pitanje da riješite, a to je odgovor na dodatna pitanja da pošaljete. Da bi dobili kandidacijski status, moramo prvo poslati odgovor na pitanja, pa da sačekamo mišljenje Evropske komisije koje će biti sistematično. I tu će se Evropa opredijeliti, da li će zaštititi svoje principe i svoje standarde ili će pristati na nešto što političari iz BiH žele, da ovakva neuređena, nedovršena zemlja uđe u EU, što je opasno i za EU“, kazao je savjetnik člana Predsjedništva Željka Komšića, Slaven Kovačević.

Kovačević smatra da BiH ima šansu jer odlazeća administracija u EU želi napraviti iskorak kada su u pitanju zemlje zapadnog Balkana. No, s druge strane upozorava na ono što prešućuju ovdašnji političari, zaštita individulanih prava je standard od kojeg se neće odustati.

Odmah po povratku iz Brisela, iako je tamo bila odlična atmosfera, i to je odlično, javio se Nebojša Radmanović sa rečenicom, da možda dođe do zaokreta u političkim stavovima političkih elita iz RS-a, možda oni u perspektivi odustanu i od EU, ako bi se zatražilo ovo što je evropski standard, zaštita individualnih prava i kada pogledate šta piše u ovoj rezoluciji, dakle to je evropski standard. Koliko su naše političke elite spremne to koncipirati, od toga zavisi naš put ka EU“, dodao je Kovačević.

U Rezoluciji o BiH koju je Evropski parlament usvojio većinom glasova, EU očekuje jedinstvenu, cjelovitu i funkcionalnu BiH. Rezolucija poziva i na provođenje presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, ali paralelno sa presudama Evropskog suda u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci, Ilijaz Pilav i Azre Zornić.

Da Evropa nije zaboravila na ove presude, ponovio je nedavno i ministar za Evropu Rumunije koja predsjedava EU, kazavši kako nema pozitivnog mišljenja za daljni napredak BiH, bez provođenja presude Sejdić-FInci.

Da Evropa ne može primiti ni za kandidata zemlju koja krši osnovna ljudska prava, koja smatra svoje građane neravnopravnim, dijeli ih na razvode prve i druge kategorije i to je nešto što je bilo za očekivati. Ne zaboravimo da u ovom periodu Rumunija predsjedava Evropskom Unijom i ono što kaže rumunski ministar to nije samo Rumunija rekla, to je rekla EU“, naveo je Jakob Finci, jedan od apelanata na Evropskom sudu u Strazburu.

Evropa traži istinske reforme kojih nema ili su urađene vrlo sporo i nisu završene. Posebno se ističu poboljšanje stanja vladavine prava, depolitizacija sudstva, završetak reforme javne uprave. Reforme koje daju efikasniju upravu i osiguravaju bolji život građana. No iz kruga 99 poručuju:

Nedavno je visoki predstavnik iznio stav sa kojim se Krug 99 slaže. Naime kandidatski status, BiH treba da dobije što prije, ako je moguće odmah a članstvo onda kada ga zasluži. Mi se nadamo da EU neće degradirati vlastite dostignute demokratske standarde zbog BiH“, kaže Hazim Bašić iz Kruga 99.

Ono što je svima jasno, osim možda bh. političarima, da samo odgovori na dodatna pitanja neće biti dovoljni za kandidacijski status.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.