Šarović za N1: Sjajne vijesti za BiH

Vijesti 25. feb 201908:44 > 08:45
N1

U petak je u službenom listu Evropske komisije objavljena odluka da se BiH nalazi na listi zemalja koje mogu da izvoze pileće meso, danas nadležno tijelo zasjeda o prerađevinama od pilećeg mesa. Mislim da će to također biti dobra vijest sutra ili prekosutra, kazao je za N1 ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Krenimo sa pričom o situaciji u resornom ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa čiji ste ministar. Šta BiH dobija članstvom u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji?

Dobiva mnogo, prije svega na kredibilitetu. Vrlo je važno da budemo članica ove jedne od najvećih i najstarijih organizacija. Kao zemlja dobili bi na imidžu. Od članstva korist bi imale i naše kompanije. Dobili bi i na obimu trgovinske saradnje. Članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji posebno se gleda kada su u pitanju velike kompanije. Smatram da je to jedan od važnijih ciljeva koji treba da dostigne Bosna i Hercegovina.

Koliko je daleko taj cilj?

I daleko i nije daleko. Ministarstvo je uradilo svoj posao, ostali su još pregovori sa Rusijom i to je ključna prepreka. Rusi insistiraj na novoj odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva. Sad je loptica na entitetima. Sa uspješnim pregovorima bio bi nam prokrčen put ka Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Da li bi članstvo u STO bio historijski trenutak?

Sigurno. To je cilj koji je bio u svim planovima. Toliko malo nam fali, možda je problem u tome što donosioci odluka u zemlji ne shvataju značaj.

Mnogo se prašine diglo zbog odluke Kosova da uvede takse BiH. Kako komentrišete ovaj slučaj?

Već je tri mjeseca od uvođenja taksi. U suštini se ne radi o taksama, riječ je o uvođenju carina koje nisu temeljene na CEFTA sporazumu. Prije svega ovo je problem u relaciji Kosova i Srbije, a BiH je pogođena mjerama. Štete su ogromne. Pokušali smo kroz bilateralne pregovore napraviti progres, ali nije bilo rezultata. Očigledno se radi o političkoj odluci. Ishod će vjerovatno zavisiti od pritiska SAD-a i Evropske komisije. Mi ne želimo uvesti kontramjere jer ne bi ništa dobili, a izgubili bi u političkom smislu.

Šta je sa izvozom pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa u EU? Koliko je ovo važno i značajno pitanje za našu zemlju i kompanije koje se ovim bave?

U petak je u službenom listu Evropske komisije objavljena odluka da se BiH nalazi na listi zemalja koje mogu da izvoze pileće meso, danas nadležno tijelo zasjeda o prerađevinama od pilećeg mesa. Mislim da će to također biti dobra vijest sutra ili prekosutra. Taj sektor već može da računa i gradi svoju perspektivu.

Ministarska pozicija u budućnosti ili član Parlamentarne skupštine BiH?

Mislim da je bliže da budem u Parlamentarnoj skupštini, to je realno i zato sam se kandidovao i dobio povjerenje. Pitanje ulaska u izvršnu vlast tiče se partija koje će činit tu vlast. To je vrlo neizvjasno pitanje. Moja stranka nije postigla sjajan rezultat na izborima i to ne zavisi od nas.

Da li će SDS koalirati sa SNSD-om?

I to je neizvjesno. SDS se u potpunosti okrenuo u unutrašnje sređivanje stvari, to je prioritet. Potrebno je stabilizovati situaciju. Od najjače stranke u Republici Srpskoj, SNSD-a, koliko znam, SDS nije dobio poziv za razgovor.

Kažete da je “rovita” situaciju u SDS-u?

Niko od nas nije ravnodušan na turbulencije koje se dešavaju u SDS-u. Loš rezultat iznese na površinu sve što nije dobro i moramo se suočiti sa situacijom. Naše probleme ne treba iznositi na pijacu, to je vrhunsko unutrašnje pitanje. Trebamo izabrati najbolji put.

Da li ste zadovoljni statusom u stranci?

Moram priznati da se mnogo bolje osjećam u ulozi ministra. Svakako da ću dati svoj doprinos da SDS bude pobjednik na predstojećim, lokalnim izborima. Očekujem da SDS bude najbolja stranka. Imamo pouzdano članstvo, preko 150.000 – mi smo treća politička snaga u BiH, zanemaruje se ta činjenica. Naše članstvo je u potrazi za onim koji će ih voditi. Potrebno je održati unutarstranačke izbore i da pitamo članstvo koga žele da ih predvodi.

Kada će biti formirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine?

NATO je kamen spoticanja, tu su duboke razlike i nisam siguran da ima čarobni štapić koji bi mogao pomiriti te razlike. Prostor za kompromis je mali, svi su bili vrlo jasni u svojim izjavama. Možemo imati Savjet ministara za dva mjeseca, a može proći mnogo vremena da formiranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.