Wigemark: Ova godina je ključna za BiH

Vijesti 25. feb 201912:11 > 12:13
FENA/Almir Razić

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Lars Gunnar Wigemark izjavio je danas na Ekonomskom forumu BiH 2019. u Sarajevu da je 2019. ključna godina za BiH jer Evropska komisija priprema odgovor na bh. aplikaciju za članstvo.

On se nada da će bh. političke stranke okončati pregovore o formiranju vlasti, ali bez obzira ko bude u vlasti morat će se pozabaviti s dva zadatka.

“Prvi je ubrzati proces evropskih integracija i provoditi preporuke Evropske komisije, a drugi nastaviti s reformama”, rekao je Wigemark.

Naveo je da je ekonomska situacija u BiH danas drugačija nego prije četiri godine budući da je fiskalna situacija značajno poboljšana i zemlja bilježi pristojan ekonomski rast.

“Istovremeno, većinu tih poboljšanja stanovništvo još nije osjetilo i napredak u mnogim oblastima je frustrirajuće spor”, tvrdi Wigemark.

Po njegovom mišljenju, da bi BiH ostvarila puni ekonomski potencijal potreban je set precizno definisanih mjera kojih će se vlasti pridržavati do 2022.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.