Zvizdić: Ispunjeni uvjeti za izradu mišljenja i dobivanje kandidatskog statusa

Vijesti 25. feb 201912:11 > 12:13
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić govoreći na pres-konferenciji povodom usvajanja odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora, kazao je da su ovim ispunjeni svi zvanični uvjeti za izradu mišljenja i za dobivanje kandidatskog statusa kada je u pitanju BiH.

“Očekujem da će naši prijatelji u Evropskoj uniji razumjeti važnost dobijanja kandidatskog statusa, velike napore i iskreni trud koji smo uložili posljednje četiri godine koje su bile najuspješnije evropske godine BiH i u potpunosti razumjeti bitnost dobijanja kandidatskog statusa kojim ćemo otvoriti novo poglavlje odnosa između EU i BiH i nepovratno staviti BiH na tračnice koje će je sasvim sigurno odvesti ka punopravnom članstvu u EU”, kazao je Zvizdić.

On je izjavio da je zadnje četiri godine zaista napravljen vidljiv progres i napredak BiH ka EU.

“Usvojili smo sve strategije na koje smo čekali dugi niz godina. Prije imenovanja ovog Vijeća minisatra BiH, evropski proces je bio osam godina u blokadi, te blokade su prevaziđenje. Da li se ovaj proces mogao brže uraditi? Da, ali uz postojanje pozitivne političke volje koje nije bilo u određenim fazama pripreme odgovora niti na bazna pitanja niti na dodatnih 655 pitanja”, naveo je Zvizdić.

On je kazao da će BiH, bez obzira na opstrukcije, biti punopravni član Evropske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.