Izetbegović nakon sastanka sa PDA: Fokus na iskrenost u saradnji

Vijesti 25. feb 201915:45 > 15:49
N1

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA nakon sastanka sa Mirsadom Kukićem iz PDA iskazao je potrebu iskrenosti u saradnji sa strankama s kojima bi trebalo koalirati kako bi se vlast formirala.

“Fokusirali smo pitanje iskrenosti u saradnji, čega nije bilo dovoljno u prethodnom periodu, što je bio razlog za razlaz sa nama i PDA. Očekujem da se ustanove mehanizmi i da imamo iskreniji odnos u saradnji. Preglasavanje uspori donošenje bitnih odluka”, poručio je Izetbegović.

On je ocijenio da treba “što prije razvezati čvor sa PDA i SBB” prije nego se donesu bilo kakve odluke. Također, dodao je da PDA nije sama – nego je u bloku sa A-SDA i SBB-om i o bloku se pregovara. 

“Kada stavimo neke stvari na papir – da se one i urade”, poručio je Izetbegović.

VEZANA VIJEST

 O eventualnom koaliranju sa DF-om na pitanje reporterke N1 Tine Jelin Dizdar, Izetbegović je odgovorio:

“Ja sam se sa Komšićem vidio prošle sedmice i nisam imao odgovor kakav se može iščitati iz novih nastupa gospodina Komšića. Ako bi došlo do obrata i da je DF spreman ući u buduće koalicije – SDA je u oktobru pozvala da taj spisak bude širi”, istakao je Izetbegović.

“To neće zavisiti samo od SDA. Mi možemo ući sa svima, da bude što manje onih koji koče BiH u članstvu u NATO-u, koji će zaustavljati reforme iz privatnih razloga”, kazao je.

Izetbegović je kazao i to da je još uvijek prerano govoriti o koaliciji, te da će sačekati odgovor iz DF-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.