Dodik: BiH bi bila u jednoj drugoj orbiti sa kandidatskim statusom

Vijesti 25. feb 201915:57 > 16:14
N1

O važnosti dostavljanja preostalih odgovora na Upitnik i koracima koji slijede, govorili su predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i šef delegacije EU u BiH, Lars Gunnar Wigemark koji je poručio da je 2019. ključna godina za BiH.

Dodik je kazao da je stvarno dobra vijest što su konačno završeni odgovori na Upitnik.

“Dobra vijest je vjerovatno što ćemo do septembra imati i mišljenje Evropske komisije. Ja se bar nadam da je tako. Kad smo boravili u Briselu razgovor je bio na tu temu. Vjerujem da će to napraviti neki novi ambijent. Bosna i Hercegovina kada bi dobila status kandidata za Evropsku uniju, svakako bi bila u jednoj drugoj orbiti”, kazao je Dodik.

“Mislim i nadam se, da će mišljenje Evropske komisije doći, kako sam rekao ranije, na proljeće ili rano ljeto – onda će biti održana diskusija sa zemljama članicam u vijeću i potrebna je jednoglasna odluka, imali 28 ili 27 zemalja članica”, dodao je Wigemark.

Podsjećamo, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je kazao na pres-konferenciji povodom usvajanja odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora, da su ovim ispunjeni svi zvanični uvjeti za izradu mišljenja i za dobivanje kandidatskog statusa kada je u pitanju BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.