Čengić za N1: Liderima u SDA ne možete vjerovati na pruženu ruku

Vijesti 25. feb 201918:09 > 18:14
N1

BH blok je tema jer su građani prepoznali budućnost u jednom takvom nastupu stranaka. Ne vjerujem da je pred raspadom, jer ova ideja koju smo zacrtali da okupimo građanske stranke, mislim da će ta ideja dobiti podršku u budućem djelovanju, kazao je za N1 Irfan Čengić iz SDP-a.

“BH blok je tema jer su građani prepoznali budućnost u jednom takvom nastupu stranaka. Ne vjerujem da je pred raspadom, jer ova ideja koju smo zacrtali da okupimo građanske stranke, mislim da će ta ideja dobiti podršku u budućem djelovanju”, kazao je Čengić u “Danu uživo” na N1 i dodao:

Ja nisam neko ko komentariše odluke drugih stranaka, ne volim se petljati u interne stvari drugih stranaka. Kakve god da DF odluke donese, imaju pravo na to jer su samostalna politička partija“.

Izjave Komšića o “podgoričkoj pobjedi”?

Nije baš vječna opozicija ako ste u zadnjih 19 godina dva puta pobijedili na izborima i bili vlast. Nismo vječno u opoziciji, a ne želimo da pravimo vlast sa nacionalistima jer nismo dobili na izborima. 2010. smo izbacili HDZ i nažalost pružili šansu SDA koja nas je sabotirala na svakom koraku. Sada nismo pobijedili na izborima, a imali smo priliku da isključimo SDA ali to nije moglo jer bi to podrazumijevalo da HDZ ostane“, smatra Čengić.

Sastanak kada je rečeno “NE” SDA?

“Ne bih htio da govorim šta je ko govorio na sastanku, ali su zaključci bili zajednički. Da je GO SDP-a donio drugačiju odluku, mi bi morali da odstupimo od takvog stava. Nekorektno je da se prenosi šta je ko razgovarao na tom sastanku”, istakao je Čengić.

Čengić je kazao da je jasno ko će činiti vlast na državnom i federalnom nivou.

Mislim da je jasno ko će činiti vlast na nivou BiH, i na nivou FBiH. SDA je omogućila Dodiku i Čoviću da imaju kontrolni paket u svim domovma naroda. Krug 99 je govorio o tri. četiri stuba vlasti. Po meni su dva stuba. SDA je isporučio dva stuba Dodiku i Čoviču, SDA će biti privjesak i sada traže nekoga ko će biti bižuterija na njihovom privjesku jer će sve odluke donositi Dodik i Čović jer imaju osam u Domu narodu. To im je SDA omogućila glasanjem u Skupštini ZDK i Skupštini RS“.

Šta vam smeta kod SDA?

Kada smo im pružili šansu da gradimo državu, oni su blokirali naše ministre i premijera kad god su mogli. Sjedili su s nama na Vladama, na Parlamentu su nas blokirali. Nisu bili iskren partner, nisu bili iskren partner nijednoj stranci. Najveći problem u SDA je kada pružite ruku i nešto se potpiše, to se neće desiti. U SDA ne možete vjerovati liderima na pruženu ruku“, istakao je.

Navodi o finansijskim problemima u SDP-u?

Prije 2014. kada je došao Nermin Nikšić, obično bi vas izbacili iz SDP-a ako imate različito mišljenje. Kada je došao Nikšić i preuzeo rukovođenje, mi smo postali demokratska stranka gdje svako ima pravo na mišljenje. Što se tiče finansijske situacije, mi to redovno objavljujemo na CIK-u i na našoj stranici. Ono što je drastična razlika, kada pogledate izvještaje, više se iz SDP-a ne mogu plaćati večere po vinotekama, lososi, kavijari, putovanja do Washingtona, stolice od 2.500 KM. SDP neće doživjeti bilo kakvu finansijsku propast“, kazao je Čengić.

“Organizacije iz Tuzle su najavile da će tražiti njegovo isključenje. Smatram da je nedopustivo da se bilo ko vrijeđa takvim riječnikom, nijedan građanin ove države nije manje ili više bitan od nekog iz drugog grada”, kazao je Čengić na pitanje o članstvu Damira Nikšića u SDP-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.