Delegacija NATO-a stigla u BiH

Vijesti 26. feb 201912:26 > 12:31
Ministarstvo odbrane BiH

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 26. februara 2019. godine, primio je u posjetu generalpukovnika Jana Broeksa, šefa Odjela međunarodnog vojnog osoblja NATO Komande u Briselu, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razgovarano o pitanjima u oblasti sigurnosti, kao i trenutnim i budućim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru međunarodne vojne saradnje koje doprinose razvoju BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

”General Jan Broeks je tokom informativnog brifinga, upriličenom povodom njegovog dolaska, upoznat sa aktuelnim stanjem, težišnim aktivnostima i operacijama OS BiH u zemlji i inostranstvu, s posebnim naglaskom na aktivnosti i učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u Afganistanu čime doprinose osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti.

Ovom prilikom, između ostalog, general Mašović je istakao važnost donošenja odluke da se BiH odobri aktivacija MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO), koja vodi daljem napretku države Bosne i Hercegovine, ali i uspješnijem procesu modernizacije te unapređenja kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH.

U svom obraćanju načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je još jednom potencirao da će OS BiH u narednom periodu biti fokusirane na jačanju saradnje sa NATO, dostizanju odgovarajućeg stepena interoperabilnosti i sposobnosti, kao i jačanju regionalne saradnje, kroz širenje bilateralne i druge saradnje sa oružanim snagama susjednih zemalja i zemalja u regionu.

Generalpukovnik Jan Broeks je pohvalio angažman pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu.  Izrazio je zadovoljstvo odlukom da se Bosni i Hercegovini odobri aktivacija MAP-a, te pružio daljnu podršku svim aktivnostima BiH na putu ka članstvu u EU i NATO.

Susretu su prisustvovali i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Marty J. Bissell, a ispred OS BiH zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, načelnici Uprava ZŠ OS BiH, te šef Vojnog dijela Misije pri NATO i vojni predstavnik BiH pri EU brigadir Jasmin Čajić”, saopćeno je iz Ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.